Mužem, ženou snadno a rychle

Muž v ženském těle, nebo obráceně, žena cítící se být mužem. I tak si s námi příroda může pohrát. Jaké možnosti dnes nabízí moderní medicína těmto lidem neboli transsexuálům?

Listy na nahých nohou

Transvestita versus transsexuál

Veřejnost nezřídka oba pojmy zaměňuje. Pojďme si je vysvětlit blíže:

Transvestismus je definován jako chorobná touha oblékat šaty druhého pohlaví; není nutně spojen s homosexualitou.

Základním projevem transsexualismu jsou přetrvávající pocity nespokojenosti a nesouhlasu s vlastním anatomickým pohlavím, přání zbavit se vlastního genitálu a žít jako příslušník druhého pohlaví.

Transsexualismus - příčiny

Etiologie transsexualismu je nejasná. Toto onemocnění pravděpodobně vzniká v prenatálním stadiu a je stavem nezvratným. Transsexualismus je tedy celoživotním problémem. Syndrom transsexualismu byl poprvé popsán H. Benjaminem v roce 1953.

Transexualismus - výskyt

Prevalence transsexualismu  u nás představuje 0,1 promile, tedy na 10 milionů obyvatel 1000 transsexuálních osob. V současné době se rodí jeden člověk s transsexualismem na 30 000 novorozenců s ženským pohlavím (ženský transsexualismus) a jeden na 100 000 novorozenců s mužským pohlavím (mužský transsexualismus). V průměru se nechává operovat více mužů než žen.

Transsexualismus - změna definice

Definice transsexualismu se vyvíjela od začátku 20. století. Zpočátku byl považován za duševní úchylku, dnes je definován jako porucha sexuální identity.

Zatímco transsexualismus existuje od nepaměti, chirurgické a hormonální řešení se nabízí až od 20. století. První pokusné operace byly provedeny ve dvacátých a třicátých letech minulého století v Berlíně. Světovou senzaci však vzbudila až přeměna pohlaví amerického vojáka v Dánsku v roce 1953.

Terapie transsexualismu

Změna pohlaví je proces, který probíhá několik let. Nejkratší doba od příchodu klienta až po realizaci operativních změn trvá tři roky. Na léčbě se podílí sexuolog, psycholog a chirurg.

1. Základem je psychoterapie. Jakmile je stanovena diagnóza onemocnění, může být provedena změna jména a příjmení na sexuálně neutrální.

2. Následuje hormonální léčba.

3. Poslední fází jsou chirurgické výkony směřující ke změně tělesného pohlaví.

Ty u muže transformujícího se v ženu zahrnují vaginoplastiku (vytvoření vaginy), odstranění penisu a varlat, vytvoření klitorisu a stydkých pysků, zvětšení prsou (vyžaduje-li jej pacient, neboť po hormonální léčbě prsa často rostou), někdy operativní úpravu hlasivek.

Při operaci ženy v muže je nutné odstranění prsou, dělohy a vaječníků a provedení phaloplastiky (vytvoření penisu).

Úhrada operativní změny pohlaví

V ČR je jako v jedné z mála zemí operativní změna pohlaví plně hrazena ze zdravotního pojištění (chirurgický zákrok stojí okolo 25 000 až 40 000 euro). Po operaci je nutné podniknout i právní kroky, tzn. nové pohlaví úředně ohlásit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies