Muži na mateřské dovolené

Muž na mateřské dovolené byl ještě před několika lety raritou. Dnes jsou takových otců tisíce. Jedná se hlavně o muže, jejichž ženy vykonávají časově nebo profesně náročnou práci.
Muž držící dítě v náručí
Rozdělení prací na mužské a ženské je minulostí. Naše společnost prochází neustálými změnami. Ženy už nesedí doma, aby mohly mužům po příchodu z práce domů naservírovat teplou polévku; místo toho se plně věnují své práci a mnohdy v ní předčí i muže. Muži pomáhají s domácností a starají se více o děti. Ženy se rozhodují pro potomka v mnohem pozdějším věku než tomu bylo dříve. Muž na mateřské dovolené byl ještě před několika lety raritou. Dnes jsou takových otců tisíce. Jedná se hlavně o muže, jejichž ženy vykonávají časově nebo profesně náročnou práci. Někteří si jen chtějí tuto možnost vyzkoušet.

Jak to vnímá okolí?

Lidé jsou stále více otevřenější novým možnostem a na tuto novou variantu mateřské dovolené si pomalu zvykají. Společnost si klade spíše otázku, jestli mateřská dovolená mužů nezasáhne do role rodičů. Podle sociologů to nehrozí. Matka je v rodině pořád tou nejdůležitější osobou, jen se v současnosti dokáže mnohem více prosadit. Model, kdy je otec výhradní hlavou rodiny, je dnes ojedinělý. Odpůrkyně mateřské dovolené pro muže pochybují o schopnosti muže vykonávat ženskou roli.

Jaký je rozdíl mezi mužem a ženou na mateřské dovolené?

Ukázalo se, že muži berou svou zodpovědnost vážně po dobu, kdy jsou doma. Jakmile se vrátí do zaměstnání, vrátí se k původnímu, tradičnějšímu uspořádání. Rozdíl mezi mužem a ženou na mateřské dovolené je také v tom, že muži si dokáží více udělat čas pro své zájmy a záliby.

Výhody mateřské dovolené pro muže

Pokud se svým mužem uvažujete o této netradiční mateřské dovolené, ničeho se nebojte. Chvilkové prohození rolí vás usnadní život a muž díky této zkušenosti získá větší respekt k roli ženy v domácnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies