Mužská sterilizace

Mužská sterilizace může pomoci párům, kteří z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou mít děti. Co všechno obnáší a kdy ji muž může podstoupit? A jak to vypadá se sexuálním životem poté?
Poodhalené mužské břicho

Mužská sterilizace

Mužská sterilizace je stále opředena rouškou tajemství – nemluví se o ní příliš. O jaký zákrok jde a jaká jsou jeho rizika?

Mužská sterilizace – o co jde?

Mužská sterilizace je určitá metoda mužské antikoncepce, která patří mezi nejspolehlivější. V západních zemích se k mužské sterilizaci uchyluje zhruba patnáct procent manželských párů. Při mužské sterilizaci neboli vazektomii se přeruší chámovody a tím se zabrání pronikání spermií z nadvarlat do pohlavního údu. Jde o jednoduchý zákrok, který se provádí při lokálním znecitlivění. Tento zákrok nenarušuje mužovu schopnost erekce či ejakulace. Ejakulace je však bez spermií. Ještě nějaký čas je třeba používat jiný druh antikoncepce, dokud kontrolní laboratorní testy neprokážou, že v ejakulátu nejsou žádné spermie. Ejakulací je třeba zhruba deset až dvanáct, než se dostanou všechny spermie ven.

Mužská sterilizace a sexuální aktivita

Muži po vazektomii mohou být v průběhu několika dnů opět sexuálně aktivní. Sterilizace nijak neovlivňuje potenci. Podle lékařů si dokonce většina mužů svůj sexuální život pochvaluje, a to zřejmě proto, že strach z nežádoucího otěhotnění partnerky odpadne. Erekce funguje stejně jako před zákrokem – nic nebrání proudění krve do pohlavního údu. Zdravotní rizika nejsou prakticky žádná. Pooperační rizika jsou stejná jako při jiných chirurgických zákrocích.

Mužská sterilizace a rozhodnutí

  • Spermie se i nadále tvoří v nadvarlatech, ale nemají se jak dostat ven, protože chámovody jsou uzavřené. Po čase se však spermií tvoří méně.
  • Nevýhodou je radikálnost zákroku, neboť obnovení plodnosti po několika letech je téměř nemožné. Muži mohou svého rozhodnutí později litovat – nejsou časově ohraničeny plodností jako ženy.
  • I přesto existuje řešení: nechat si před sterilizací zmrazit spermie ve spermobance.
  • Je třeba zvážit důsledky svého rozhodnutí. K takovému zákroku by měli přistupovat muži, kteří už mají děti a jsou si jisti, že další nechtějí.
  • Zákrok se vyplatí tehdy, pokud má partnerka daleko do klimakteria a musela by brát dlouho hormonální antikoncepci.
  • Mužská sterilizace se nedoporučuje rovněž mužům do třiceti pěti let.

Mužská sterilizace i ze zdravotních důvodů

  • Mužská sterilizace je řešením i pro muže, kteří mají geneticky narušené spermie a nemohou mít zdravé děti.
  • Mužská sterilizace je rovněž šetrnější než podobný zákrok u žen. Doporučuje se tehdy, když lékař partnerce nedoporučuje z nějakého důvodu těhotenství nebo hormonální antikoncepci.
  • Mužská sterilizace je stále jedinou formou antikoncepce pro muže.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies