Mýty a pověry o mléčném tuku a cholesterolu

Možná jste se v poslední době setkali s názory typu „rostlinné tuky jsou lepší než živočišné“, „máslo je přežitek“, „mléčné výrobky jsou příliš tučné“, „mléko a mléčné výrobky k životu nepotřebujeme“. Teď si tyto mýty uvedeme na pravou míru.

Žena s dětmi u stolu se snídaní

V mléce a mléčných výrobcích je obsažen mléčný tuk. Ten slouží jako zdroj energie a poskytuje v tuku rozpustné vitamíny A,D,E,K. Vyznačuje se velmi dobrou stravitelností a obsahuje mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem, které se dobře vstřebávají. Převahu mastných kyselin v mléčném tuku tvoří nasycené mastné kyseliny - máselná, kapronová, kaprylová, kaprinová, laurová, myristová, palmitová a stearová. V menší míře jsou v mléčném tuku zastoupeny mononenasycené mastné kyseliny - kys. olejová a polynenasycené mastné kyseliny - linolová, linolenová, arachidonová.

Mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví

Nadměrná konzumace těchto kyselin, zejména kyseliny palmitové a myristové vede ke zvýšení hladiny celkového a LDL („špatného“) cholesterolu. Mírné zvýšení může být i ve frakci HDL („dobrého“) cholesterolu. Příjem kyseliny stearové na rozdíl od ostatních zmíněných MK nevede k vzestupu hladiny triacylglycerolů, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu v séru. Ve studiích byl prokázán efekt mastných kyselin se středním řetězcem na zvýšení energetického výdeje – na hubnutí. Zároveň ale může jejich vyšší příjem během redukčního režimu poklesu energetického výdeje zabránit.

Výsledky klinických studií

Rozsáhlé klinické studie jednoznačně potvrzují pozitivní účinky mléka a mléčných výrobků. Jestliže nahradíte nasycené tuky z vysokotučných mléčných výrobků za méně tučné, může to mít hypocholesterolemický efekt. Zároveň se nízkotučné mléčné výrobky uplatňují v prevenci vzniku diabetu 2. typu. V mléce a mléčných výrobcích je řada dalších bioaktivních komponent jako je vápník, syrovátka, které pomáhají snižovat krevní tlak a mají také pozitivní vliv na tělesnou hmotnost.

Máslo? Zdravější než některé rostlinné tuky

Pokud se snažíte jíst zdravě, nemáte důvod vynechávat z vašeho jídelníčku máslo – ba právě naopak. Jestliže si dáte k snídani chleba s máslem, je to rozhodně zdravější, než abyste se „cpali“ některými rostlinnými tuky. Tím, že si dáte chleba a máslo, tělo zásobíte přibližně 5 – 10 mg cholesterolu z doporučené denní dávky 300 mg. To opravdu není moc. Naopak byste se měli vyhnout některým rostlinným tukům, které se používají jako náhražka mléčného tuku v  potravinách. Jedná se třeba o palmový olej a kokosový tuk, jež se často v potravinářství využívají díky svým vlastnostem a ceně. Obsahují ale víc cholesterolu než mléčný tuk. Pokud byste chtěli snížit příjem cholesterolu i jiným způsobem, vyhněte se i paštikám a uzeninám.

Nezapomínejte – cholesterol není jen škodlivý

Ač to může někomu připadat zvláštní, je cholesterol pro lidské tělo nepostradatelný. Je totiž důležitou složkou buněčných membrán.

Vznikají z něj:

  • Steroidní hormony (př. kortikosteroidy, pohlavní hormony)
  • Vitamín D (nutný pro správné vstřebávání a využití vápníku a fosforu)
  • Žlučové kyseliny (pro trávení tuků)

Cholesterol je obzvlášť důležitý v dětském věku, a to především pro správný vývoj organismu. Není tedy žádoucí jej ve výživě dětí omezovat. Přesto, vzhledem k vzestupu počtu obézních dětí, je vhodné sledovat celkový příjem tuků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies