Co vše může způsobit nadýmání?
- luštěniny, obiloviny
- potraviny obsahující ve větší míře sůl, glutamát sodný, průmyslově čištěné jednoduché cukry
- nápoje sycené oxidem uhličitým
- mléko (u osob trpících neschopností trávit mléčný cukr – laktózu)
- nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla
- nadměrná konzumace tekutin (zejména při jídle)
- alergie na některé potraviny
- nedostatečná produkce žaludečních kyselin
- snížená produkce (nebo funkce) trávících enzymů
- narušená střevní mikroflóra (kdy dochází k potlačení přátelských bakterií a množení kvasinek, např. kvasinka Candida albicans)
- záněty a vředy na žaludeční nebo střevní sliznici
- hormonální změny před menstruací
- nadměrné zadržování tekutin v těle
- nedostatek pohybu a stres
- zácpa
Bylinky – první pomoc při nadýmání
Mezi bylinky, které pomohou od nepříjemného nadýmání, patří například bazalka, anýz, majoránka, skořice nebo kmín, které s ním rychle zatočí. Bylinky můžete konzumovat jen tak, případně si z nich uvařit čaj.
Zdravou stravou a pravidelným pohybem předejdete nadýmání
- Pravidelně konzumujte celozrnné pečivo, které obsahuje dostatečné množství vlákniny a také mléčné výrobky s živými kulturami (vhodné je i podmáslí a kefír).
- Denně konzumujte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny.
- Mezi vhodné druhy zeleniny, které hubí nepříznivé bakterie ve střevech patří například kysané zelí, česnek, cibule či křen. Alespoň jednou do týdne si je proto dopřejte.
- Vyhněte se příliš slaným, kořeněným a sladkým potravinám, jenž obsahují glutamát sodný (instantní polévky, konzervy) a průmyslově čištěné jednoduché cukry (ve sladkostech, sušenkách, bonbónech, apod.).
- Jídlo jezte pomalu a dobře jej rozžvýkejte. V rámci jednoho jídlo nekombinujte příliš mnoho potravin, také se nepřejídejte!
- Dodržujte dostatečný pitný režim. Vhodná je čistá voda, neperlivé minerálky, minerály s nízkým obsahem sodíku nebo bylinkové čaje.
- Pravidelně sportujte!
Diskuze