Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Nadýmání – víte, jak se jej zbavit?

Téměř každého z nás čas od času postihne nadýmání. Jde o krátkodobý stav, při kterém ve střevech dochází ke zvýšené tvorbě plynů a následkem toho cítíme bolestivé napětí v oblasti břicha. Nadýmání může být způsobeno potravinami nebo také určitým onemocněním. Přetrvává-li tento stav dlouhodobě a nebo se pravidelně opakuje, mluvíme pak o plynatosti.

Detail pupíku

Co vše může způsobit nadýmání?

  • luštěniny, obiloviny
  • potraviny obsahující ve větší míře sůl, glutamát sodný, průmyslově čištěné jednoduché cukry
  • nápoje sycené oxidem uhličitým
  • mléko (u osob trpících neschopností trávit mléčný cukr – laktózu)
  • nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla
  • nadměrná konzumace tekutin (zejména při jídle)
  • alergie na některé potraviny
  • nedostatečná produkce žaludečních kyselin
  • snížená produkce (nebo funkce) trávících enzymů
  • narušená střevní mikroflóra (kdy dochází k potlačení přátelských bakterií a množení kvasinek, např. kvasinka Candida albicans)
  • záněty a vředy na žaludeční nebo střevní sliznici
  • hormonální změny před menstruací
  • nadměrné zadržování tekutin v těle
  • nedostatek pohybu a stres
  • zácpa

Bylinky – první pomoc při nadýmání

Mezi bylinky, které pomohou od nepříjemného nadýmání, patří například bazalka, anýz, majoránka, skořice nebo kmín, které s ním rychle zatočí. Bylinky můžete konzumovat jen tak, případně si z nich uvařit čaj.

Zdravou stravou a pravidelným pohybem předejdete nadýmání

  • Pravidelně konzumujte celozrnné pečivo, které obsahuje dostatečné množství vlákniny a také mléčné výrobky s živými kulturami (vhodné je i podmáslí a kefír).
  • Denně konzumujte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Mezi vhodné druhy zeleniny, které hubí nepříznivé bakterie ve střevech patří například kysané zelí, česnek, cibule či křen. Alespoň jednou do týdne si je proto dopřejte.
  • Vyhněte se příliš slaným, kořeněným a sladkým potravinám, jenž obsahují glutamát sodný (instantní polévky, konzervy) a průmyslově čištěné jednoduché cukry (ve sladkostech, sušenkách, bonbónech, apod.).
  • Jídlo jezte pomalu a dobře jej rozžvýkejte. V rámci jednoho jídlo nekombinujte příliš mnoho potravin, také se nepřejídejte!
  • Dodržujte dostatečný pitný režim. Vhodná je čistá voda, neperlivé minerálky, minerály s nízkým obsahem sodíku nebo bylinkové čaje.
  • Pravidelně sportujte!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.