Nákup přes e-shop

Připadá vám takové nakupování od obrazovky počítače bezpečné? Možná je pohodlné, člověk nikde nemusí stát ve frontě a zboží mu dovezou až domů. Zvlášť teď v předvánočním čase lidé e-shopy doslova bombardují. Ale co od e-shopu můžete očekávat?

Červené písmeno e v nákupním košíku

Kromě toho, že zboží dostanete až domů, dopřeje vám e-shop krásný přehled o zboží, velký výběr a také zajímavé ceny. Tohle všechno je pozitivní, ale pojďme se na to podívat z druhé strany.

Připravte se na neseriózní prodejce

Určitě jste všichni odsouhlasili podmínky, které souvisí s prodejem. Podmínky některých e-shopů jsou však plné neplatných a nezákonných podmínek či ustanovení. Až budete chtít uplatnit svá práva, prodejce se bude těmito odsouhlasenými blbostmi ohánět. Proto si vždy podmínky důkladně pročtěte. Pro spotřebitele jsou smluvní podmínky velice důležité. V případě problémů už dopředu víte, co můžete od prodejce očekávat. Většina podmínek je sice automaticky neplatná, ale to spotřebitelé často sami neodhalí, na což e-shop samozřejmě spoléhá. Tady neplatí pořekadlo „Co je psáno, to je dáno“. Smluvní podmínky a jiné materiály určené k informaci spotřebitele musí být vždy v souladu se zákonem.

Smlouva platí

Téměř všechny e-shopy nabízejí zboží takovou formou, že smlouva je uzavřená už v okamžiku, kdy o vás obdrží závaznou objednávku. Ovšem potvrzení smlouvy prodejcem žádný vliv na platnost smlouvy nemá. Smlouva je uzavřená a vy máte pocit, že je vše v pořádku? Nemusí tomu tak být. Prodejci jsou schopni uzavřenou smlouvu měnit z nejrůznějších důvodů, tím může být špatně zadaná cena nebo změna směnných kurzů. Smlouvu vám s klidným svědomím i zruší. Mějte na paměti, že vy můžete trvat na dodání zboží podle smluvených podmínek. Jedinou výjimkou je opravdu viditelný úlet v kupní ceně, kdy vám muselo být jasné, že je něco špatně. V případě, že se rozmyslíte a zboží už nechcete, máte možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží, tahle věta stojí v zákoně. Před převzetím zboží vás prodejce nesmí ani nijak trestat za storno objednávky.

Když zboží není v pořádku

Když přebíráte zboží od přepravce, neplatí ze zákona povinnost si zboží zkontrolovat. Tohle je další věc, na kterou si během souhlasu se smluvními podmínkami dávat pozor. Prodejci totiž do podmínek tuto větu rádi dávají. Přesto vám kontrolu doporučujeme. Prvních šest měsíců od převzetí zboží za poškození zboží odpovídá prodejce, pokud se mu nepodaří prokázat opak.

Zboží je v pořádku, ale …

I tady máte možnost do 14 dnů odstoupit od smlouvy, ale jsou tady nějaké podmínky. Počítačové programy, video a audio nahrávky lze vrátit pouze v nepoškozeném originálním obalu. Nepůjde vrátit zboží, které bylo upraveno speciálně pro vaši potřebu. Důležité je doručit prodejci odstoupení od smlouvy do 14. dne nejpozději. Právo odstoupit od smlouvy nemůže být prodejcem nijak omezováno. Neplatná ustanovení prodejců o nepoužívaném a nerozbaleném zboží klidně ignorujte.

Vrácení peněz a reklamace

Prodejce je povinen vrátit vám peníze do třiceti dnů, s tím, že po vás může chtít pouze náklady spojené s vrácením zboží zpět. Prodejce po vás nemůže chtít ani náhradu za škodu, která vznikla v důsledku toho, že jste si věci vyzkoušeli.

Co se týče reklamace, je dobré vědět, že nemusíte mimo samotného reklamovaného kousku dodávat kompletní příslušenství. Ani originální obal není třeba dodávat, originál dokladu o zaplacení nebo návod k použití. Zároveň prodejce nemůže požadovat zaplacení kdejakých administrativních poplatků ani v případě, kdy shledá reklamaci neoprávněnou.

Držíme palce v případě, že se rozhodnete nakupovat vánoční dárky z pohodlí domova.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies