Nakupujeme na trhu!!

Říkáte si, že se s farmářskými trhy roztrhnul pytel? Tak to vás musíme vyvézt z omylu. Vždyť trhy doprovázejí lidstvo po dlouhá staletí. Trhů jsme si akorát dlouho nevšímali a konečně přišel čas, kdy je zase vyhledáváme. Jen tak dál, trhy nám mají co nabídnout.

Lidé na trhu se zeleninou

Proč nakupovat na trhu?

Určitě dejte přednost trhu než nakupování v hypermarketu. Možná si řeknete, že tady máte všechno pod jednou střechou, ale to co na trhu tady nekoupíte. Na trhu máte možnost nakoupit spoustu věcí od místních dodavatelů. Co vám nabídnou? Ovoce a zeleninu, které pěstují šetrnými způsoby k přírodě. Najdete tady také pekařské, cukrářské a masné výrobky, které tvoří lidé vlastníma rukama a vejce, maso a mléčné produkty pocházející od zvířat, které znají přírodu a klec je jim cizí. Všechny výrobky vás jistě chuťově uspokojí, to se o potravinách z hypermarketu říci nedá. Než ovoce a zelenina do hypermarketu dojdou, nevěřili byste, čím vším si projdou. Samozřejmě se vše sklízí v nezralém stavu, o chemické impregnaci už raději mluvit nebudeme.

Na trhu přicházíte do kontaktu s člověkem, který vám prodává výsledek své práce a tím podporujete jeho i celou jeho rodinu.

Za kvalitu ručí organizátor trhu

Organizátor by měl zajistit, že zboží prodávané na trhu je produktem šetrného přístupu k přírodě. Měl by kontrolovat, kdo a co na jeho trhu nabízí k prodeji. Měl by také zaručit, že všechny produkty byly vyrobeny u nás. Na některých trzích jsou stánky opatřeny identifikačními tabulkami, tady se dozvíte o prodejci a jeho zboží důležité informace. Zdravé ovoce a zeleninu zaručí také členství pěstitele ve Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce (SISPO) nebo Svazu pro integrovaný systém produkce zeleniny (IZP).

Jdeme na nákup

Největší poklady trhu ulovíte, když vyrazíte hned z rána. Zboží je čerstvé a je ho nejvíce. Největší hity trhu jsou opravdu brzy vyprodané. Na vědomí berte také sezónu. Maso, mléko a vajíčka nakoupíte po celý rok, ale s ovocem a zeleninou je to horší. Když sezóna ovoce a zeleniny není, je pořád mnohem lepší nakupovat uskladněnou zeleninu i ovoce z místních zdrojů, než ovoce dovezené kdo ví odkud a nevalné kvality.

Z jara na trhu najdete kedlubny, ředkvičky, mladou cibulku, listovou zeleninu a jahody. V létě tady bude opravdu barevno. Nakoupíte česnek, brokolici, květák, okurky, rajčata, papriky, karotku, fazolky a hrášek. Z ovoce jablka, broskve a třešně. Podzim bude také plný květáku, kedlubnů, brokolice, celeru, mrkve, zelí, brambor a červené řepy. Nebudou chybět jablka, švestky, hrušky a kaštany. V zimě bude trhům dominovat růžičková kapusta a pórek. Prodejci vytáhnou i skladové zásoby mrkve, kapusty, dýní, petržele, zelí, cibule, brambor, bílé ředkve, červené řepy, jablek a hrušek.

Na co ještě čekáte? Zjistěte kdy, a kde se koná trh u vás, vezměte košík do ruky a vzhůru na zdravý nákup.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies