Náměsíčnost - sumnambulismus a jeho příčiny

O náměsíčných lidech se vyprávěly strašidelné historky, kdy tito lidé v noci vyráželi s předpaženýma rukama a chodili po střeše nebo zábradlí balkónu. Když se potom probudili, tak většinou spadli. Je na tom něco pravdy?
Spící žena

Náměsíčnost neboli somnambulismus

je soubor pohybů, které začínají během spánku a vyúsťují do chůze nebo jiných projevů chování.

Jak se projevuje náměsíčnost

Náměsíčnost se projevuje tak, že náměsíčný se chová jako obvykle (sedí, chodí a dělá mnoho běžných činností) až na to, že přitom spí. Po probuzení si však nic nepamatuje. Existují i případy, kdy se náměsíčný obleče, nají nebo dokonce okoupe. Náměsíční lidé se ve většině případů vyhnout překážkám a neutrpí žádné zranění, ale může se stát, že narazí do nábytku nebo spadnou ze schodů.

Kdy je nejčastější náměsíčnost

Náměsíčnost se obvykle vyskytuje v první třetině noci, což je doba, kdy se prodlužují mozkové vlny spícího člověka a ten upadá do hlubokého spánku. V tomto stavu se zpomaluje dýcháni a srdeční puls, krevní tlak klesá až na nezbytné minimum a uvolňují se svaly. To znamená, že náměsíčný musí vynaložit mnoho energie, aby si sedl, chodil nebo dokonce dělal určité úkony.

Náměsíčného je možné probudit, ale vyžaduje to velké úsilí. Potom je nutné počítat s tím, že to u něj vyvolá ztrátu orientace a může se chovat zmateně.

Formy náměsíčnosti - sumnambulismu

Existují tři formy náměsíčnosti. Někdy se náměsíčnost objeví méně, než jednou za měsíc a nedojde k ublížení ani náměsíčného ani okolí. Jindy se vyskytuje častěji, než jednou za měsíc. V té nejtěžší formě se náměsíčnost vyskytuje téměř každý den a může být spojena s úrazem.

Náměsíčnost se ve většině případů objevuje u chlapců mezi šestým až dvanáctým rokem. Během tohoto věku se somnambulismus nemusí léčit, tedy pokud ho nedoprovází nějaká psychická porucha či nemoc. S vyšším věkem postupně vymizí. Pokud však dítě začne náměsíčností trpět až kolem deseti let věku, pak je velice pravděpodobné, že náměsíčné bude i v dospělosti.

Příčiny náměsíčnosti

Příčiny náměsíčnosti zatím nejsou známy. Psychologové ale tvrdí, že se tato porucha spánku vyskytuje u nadměrně citlivých lidí jako reakce na duševní přetížení, stavy zlosti, frustrace apod. a někdy dokonce i na změny počasí.

V případě náměsíčnosti se doporučuje dopřávat si odpočinek, relaxaci nebo meditaci. Místnost na spaní by se měla nacházet v přízemí. Okna by měla být zavřená, vchodové dveře zamčeny a vyklizeny ostré předměty.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies