Narkóza - odhoďte strach

Čeká vás operace a bojíte se narkózy? Mezi lidmi se vypráví spousta hororových příběhů, ve skutečnosti je dnes anestezie bezpečná natolik, že nemusíte mít žádné obavy. Díky novým metodám lokální i celkové anestezie je narkóza bezpečná...
Muž v bílém plášti sedící za stolem
Lidé se více než samotné operace obávají narkózy. Narkotizační technika je však bezpečná a cíleně vypne bolest při operačním zákroku.

Metody lokální anestezie - narkotizační prostředky

Při lokální anestezii jsou znecitlivěny jen nervy, které zásobují operovanou oblast. Člověk je při lokální anestezii plně při vědomí.

Plexus anestezie

Plexus anestezie se používá na rukou, rameni a prstech. U malých zákroků může lékař znecitlivět speciálně příslušné nervy. Narkotizační prostředek vstříkne například do blízkosti nervového pletiva ve spodní části krku.

Spinální anestezie

Lékař při spinální anestezii vpíchne prostředek na lokální znecitlivění pomocí speciální tenké dlouhé jehly do míšního prostoru (naplněného mozkomíšním mokem). Lék znecitliví kořeny nervů od pupíku dolů. Nedochází tak k žádným signálům bolesti. Samotné místo vpichu se předtím znecitliví. Spinální anestezie se používá například při operaci nohou.

Epidurální anestezie

Dutá jehla se zasune mezi dva bederní obratle. Lékař při epidurální anestezii umístí do místa vpichu plastovou hadičku, kterou poté vstřikuje narkotizační prostředek. Miniaturní katetr umožňuje opakováné podávání léku na tlumení bolesti. Epidurální anestezie se používá při porodu - více zde.

Metody celkové narkózy

Při celkové narkóze vypíná pacient vědomí. Necítí doteky ani bolest. Vedlejší účinky se mohou objevit zřídka (nevolnost a zvracení).

Narkóza s intubací

Když anesteziolog vpíchne do žíly uspávací prostředek, ochabnou pacientovi zároveň všechny svaly, i svalstvo dýchací. Pacient poté dýchá pomocí tzv. tubusu. Tato narkóza se používá při operacích hrudníku a břicha.

Narkóza s maskou na obličej

Pacient vdechuje omamnou látku nosem a ústy přes obličejovou masku. Používá se při zákrocích, které netrvají déle než 1/2 hodiny.

Narkóza s hrtanovou maskou

Hrtanová maska je šetrnou variantou dýchací trubice. Maska se při zákroku umísťuje hluboko do jícnu přes hrtan. Používá se při gynekologických operacích.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies