Národní parky České republiky

Léto se blíží, je čas plánovat, jak a kde strávíte chvíle odpočinku. Česká republika skýtá mnoho míst pro relaxaci i aktivní odpočinek. České národní parky jsou variantou, kde můžete strávit právě tyto chvíle.
Růžovo-červená květina

Krkonošský národní park

  • Základní údaje o národním parku

Rozprostírá se v severovýchodní části Čech při hranici s Polskem. Byl založen v roce 1963. Národním parkem prochází 800 km letních a zimních značených turistických cest.

  • Přírodní bohatství národního parku

Tento park oplývá neobvykle bohatou flórou. Najdeme zde více než 1300 druhů kvetoucích rostlin. Navštívit zde můžete také Krkonošské muzeum, Augustinský klášter ve Vrchlabí, muzeum v Jilemnici, Památník zapadlých vlastenců a podobně. Pokud chcete načerpat energii v lesní, skalnaté krajině, bohaté na rostliny mnoha druhů, vydejte se do Krkonoš.

Národní park České Švýcarsko

  • Základní údaje o národním parku

Byl zřízen v roce 2000 a rozprostírá se na severu Ústeckého kraje a přiléhá ke státní hranici, kde na něj navazuje Národní park Saské Švýcarsko.

  • Přírodní bohatství národního parku

Toto místo se dá charakterizovat jako harmonická krajina s kulturními lesy, zemědělskou půdou a množstvím lidských sídel. Nachází se zde významná lidová i sakrální architektura. České Švýcarsko je známe po celé Evropě jako významná turistická oblast, jejíž tradice sahá až do 18. století. Charakter krajiny vytvářejí vrcholy sopečného původu, jimž dominuje Růžovský vrch s vzácnou flórou.

Národní park Podyjí

  • Základní údaje o národním parku

Byl vyhlášen v roce 1991. Členité území Podyjí je součástí pahorkatiny jihovýchodního okraje Českomoravské vrchoviny.

  • Přírodní bohatství národního parku

Národní park reprezentuje výjimečně zachovalou ukázku krajiny říčního údolí. Přirozenou osou území je řeka Dyje. Počet zvláště chráněných druhů rostlin je 77. V parku je neuvěřitelně bohatě zastoupen hmyz. Z výčtu chráněných druhů jsou to například kudlanka nábožná. Hledáte svěží oázu? Toto místo plné vody je na léto jako dělané.

Národní park šumavský

  • Základní údaje o národním parku

Zřízen v roce 1991, rozkládá se při jihozápadní hranici ČR. Jedná se o největší český národní park, je často nazýván zelenou střechou Evropy.

  • Přírodní bohatství národního parku

Nespočet pramenišť, rašelinišť, potůčků jej řadí mezi významné pramenné oblasti. Jako hlavní tok tudy prochází Vltava a Otava. Lesní vegetace zde představuje širokou mozaiku – velmi významný je Boubínský prales.

Národní parky jsou rozsáhlá území, obsahující jedinečné, přirozené nebo lidskou činností málo poznamenané ekosystémy. Je zde všechno podřízeno ve prospěch rostlin a živočichů, naleznete zde neposkvrněnou přírodu a velký klid. Rovněž rekreační území je zde přípustné jen do té míry, aby nepoškozovalo přírodu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies