Naučte je jíst zdravě

Možná to znáte. Začínáte jíst zdravě, jenže zbytek rodiny se dál láduje hamburgery, hranolkami, chipsy, spoustou sladkostí a vaše snahy o lepší životní styl zásadně odmítá. Jak na ně?

Zeleninový salát se sýrem a limetkou

Změnit stravovací návyky rodiny chce nejen pevnou vůli, ale i pořádnou dávku trpělivost a odříkání. Je to běh na dlouhou trať, ale věřte, že výsledek stojí za to a hlavně – opravdu to funguje.

Pokud se do toho rozhodl jít i manžel, máte napůl vyhráno. Horší varianta je, když stojíte sama proti všem.

Nechuť pramenící z neznalosti

Děti a často ani manžel netuší, co je pro ně zdravé a co ne. Nevaří, nečtou etikety na jídle a tak ani nemají představu sxc.huo tom, co svému tělu dávají. Proto zásada číslo jedna: uveďte je do obrazu! Ale pozor, nestačí jen informace podat, musíte to udělat zábavným způsobem.

Mají vaše děti v oblibě slazené šumivé nápoje Zkuste matematický pokus s cukrem. Poproste děti, aby vám pomohly vypočítat, kolik cukru obsahuje jedna láhev limonády. Když budou mít výsledek hotový, můžou se pustit do pokusu. Řekněte jim, aby výsledné množství cukru nasypaly do téže prázdné láhve a zaplnily ji vodou. Pak je nechte ochutnat. S největší pravděpodobností si ani nelíznou.

Krůček po krůčku

Nesnažte se změnit hned všechno najednou. Musíte to udělat postupně, tak trochu nenápadně. Nabízejte zdravé varianty. Kromě jejich oblíbeného bílého pečiva, zkuste dát na stůl i celozrnné. Talíř doplňte kouskem zeleniny (opravdu stačí jen jeden kousek, od zeleného talíře by utekli). Místo oblíbeného tučného masa, nabídněte manželovi i libové.

Dělejte jídlo atraktivní

Snažte se podávat jídlo atraktivním způsobem. Hrajte si s ním, zdobte. Ze zeleniny vytvořte na chlebu smajlíka. Místo jejich oblíbených sladkostí zkuste jogurt posypaný nasekanými mandlemi a skořicí, pokapaný medem a ozdobený třeba jahodami nebo banány. Hlavně, aby to vypadalo atraktivně.

Zapojte je do vaření

Nesnažte se děti vyhánět z kuchyně, naopak je do vaření zapojte. Většina z nich s přípravou jídla ráda pomůže. Ale především – pokud už si něco uvaří, jistě to budou chtít i ochutnat! A nezlobte se na ně, když bude jejich kousek kuchyně zapatlaný.

Vydržte

Zpočátku to půjde ztuha, ale vydržte a taky je do ničeho nenuťte. Nezapomínejte jim připomínat, jak je důležité jíst zdravě, hledejte zdravé varianty, které jim budou chutnat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies