Naučte se Heimlichův manévr

Je to účinná metoda, která se používá k vypuzení cizího předmětu, jenž se zasekl a ucpal dýchací cesty - většinou se jedná o vdechnuté jídlo. Heimlichův manévr by měl znát a umět každý, aby ho mohl v případě potřeby rychle a bez přemýšlení použít. U dusícího se člověka totiž rozhoduje každá vteřina. Zapamatujte si 3 základní kroky.

První pomoc

 

Krok č. 1 - Musíte si být jistí, že se ten člověk opravdu dusí.

 

Člověka, který se dusí, poznáte podle rukou na krku a vyděšeného výrazu. Člověk nemůže promluvit ani dýchat, neboť mu něco zablokovalo dýchací cesty. Proto se ho neptejte, zda potřebuje pomoc nebo jestli je v pořádku. Nemůže vám odpovědět. Příčinou toho, že se dusí, nemusí být nutně nějaký cizí předmět - nejčastěji jídlo. Dotyčný člověk může být zraněný nebo má alergickou reakci, jež se projevila vnitřním otokem.

 

Jaké jsou typické příznaky uzavření dýchacích cest? Dusící se člověk nemůže dýchat nebo má potíže s dýcháním. Měli byste se podívat na kůži mezi žebry nebo nad klíčními kostmi, když člověk nemůže dýchat, vtahuje se dovnitř. Člověk nemůže mluvit, dýchá hlasitě, může ztratit vědomí, není schopen si odkašlat, může mít namodralé až šedé rty a konečky prstů, obličej může být také našedlé barvy.

 

Krok č. 2 - Než provedete Heimlichův manévr, zkuste toho člověka nejprve párkrát silně udeřit do zad.

 

Snažte se ho trochu uklidnit. Řekněte mu, že mu pomůžete. Nejdřív mu zkuste pomoci, až potom volejte záchranku. Jde o vteřiny. Jestliže se dotyčný snaží předmět vykašlat, nebouchejte ho do zad ani neprovádějte Heimlichův manévr. Když člověk kašle, dýchací cesty nejsou úplně uzavřeny a člověk může (i když hůře) dýchat. Proto ho jen párkrát jemně bouchněte do zad. Když to nepřejde, doporučuje se udeřit spodní hranou dlaně silně mezi lopatky. Nemusí to zabrat hned, proto byste měl udeřit 4x, pak chvíli počkat a ještě to jednou celé zopakovat. Když to pořád nezabírá, přejděte tedy k manévru.

 

Krok č. 3 - Pokud se pořád dusí, proveďte Heimlichův manévr.

 

Stoupněte si za něho, rozkročte nohy, abyste získali větší stabilitu pro případ, že oběť upadne. Obejměte ho oběma rukama zezadu kolem břicha a vaši dominantní ruku zatněte v pěst. Palec schovejte mezi prsty. Umístěte svou pěst nad pupík tak, aby byla pod prsní kostí. Pak svou druhou rukou chytněte vaši pěst a taktéž schovejte palec, aby nedošlo ke zranění. Pak musíte silně a prudce stlačit (udeřit) směrem dovnitř a nahoru do břicha oběti.

 

Pamatujte si, že je tento hmat podobný písmenu “J”. Neprovádějte tento manévr pouze jednou, ale opakujte tyto údery silně a rychle tak, jako byste chtěli oběť zvednout ze země. Doporučuje se stlačit 5x za sebou a pak opakovat sérii tolikrát, dokud ten cizí předmět dotyčný nevykašle. Když se dusí dítě, provádějte jemnější údery. Jestliže oběť upadne do bezvědomí, už údery neprovádějte. Pokračujte v oživování a volejte záchranku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies