Naučte se říkat NE!

Jistě to znáte i vy. Přítel, kamarádka, známý nebo váš šéf vás požádají o jistou pomoc a vy i přesto, že se vám to vůbec nehodí, souhlasíte. Jak jim šetrně sdělit, že si vás nemohou pokaždé nárokovat a že na ně nemáte čas?

Žena s rukama na hlavě

Mnoho z nás je většinou natolik zaneprázdněno, že sotva stíhá svou práci. Tlak v zaměstnání i doma nás připravuje o spoustu volného času, který bychom věnovali svým koníčkům nebo ostatním členům rodiny. A když už si nějaký ten čas najdeme, ozve se přítel nebo kolega z práce a žadoní u vás o pomoc. Vy, ač nevíte kam dřív skočit, jako pokaždé souhlasíte a opět se točíte ve stejném kolotoči. Neumíte totiž říci to jediné slůvko, které by vás osvobodilo od práce navíc. Je na čase, abyste si toto slovo NE osvojili a začali ho používat vždy, když to potřebujete. Neznamená to však, že byste se na své přátele a kolegy vykašlali. Prostě si jen užijte svůj volný čas tak, jak potřebujete. A co se týče nekonečného telefonního hovoru s kamarádkou nebo tchýní, i pro tyto případy máme radu.

Abychom hned neodbíhali od tématu, podívejte se na zoubek nejdříve svým kamarádkám. Volají vám často a hovory neberou konce? Odmítněte je například takto: „ Promiň, právě běžím na toaletu, zavolej mi prosím tě zítra, probereme to důkladněji (v případě, že se necítíte dobře)“, nebo takto: „Zrovna jdu na návštěvu ke známým (nebo kamkoli máte zrovna namířeno), zavolám ti příští týden a domluvíme se.“ Těmito způsoby odmítnete kamarádku s citem. Důležitý je zde časový údaj, tedy „zítra“ nebo „příští týden“. Nenápadně se vryje do paměti, aniž by napáchal nějaké škody.

Shání vám vaši blízcí místo, zatímco jste bez práce? Může se to zdát jako výhoda, ale jen do té doby, než vám začnou nutit všemožné pracovní nabídky typu „obchodní zástupce“ apod. Máte-li z podobných zaměstnání husí kůži, v tomto případě je odmítněte jednoduchým „díky, ale o takovou práci nemám zájem“. Je to jednodušší a rychlejší, než se zbytečně a zdlouhavě vymlouvat, proč zrovna do tohoto zaměstnání nechcete nastoupit.

Do třetice je tu nejčastější a nejznámější případ neschopnosti odmítnout, tedy v případě žádosti o jakoukoli pomoc. Ta se odmítá velice těžce, zejména dobrým přátelům. Odmítněte je třeba takto: „Promiň, v tomhle se nevyznám, ale dám ti kontakt na kolegu, určitě ti pomůže“, nebo takto: „Moc rád/a bych ti s tím pomohl/a, ale právě jsem se pustil/a do práce, snad někdy jindy“.

Důležité je, abyste svým kolegům a přátelům za žádnou cenu nelhali. Vždy jim říkejte pravdu a odmítejte je s citem. Za strohé „nemám čas“ byste mohli později litovat.

Nemáte práci? Zkuste přivýdělek

Jak se vzchopit z neúspěchu

Jste obětí multitaskingu?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies