Nebezpečí online – kyberšikana

Šikana, kterou jsme znávali nebo jsme o ní slýchávali jako malé děti, dávno nabyla mnohem větších rozměrů. Uměli byste si s ní dnes poradit?

Žena sedící u počítače s hlavou opřenou o ruku

Život na síti

Starší ročníky si ještě pamatují časy, které byly klidnější, pomalejší a méně agresivní. Dnešní doba je pravým opakem, je rychlejší, krutější a chybí ji hranice. Život se žije online a ve velkých komunitách. To může být z jedné stránky velice pohodlné, z té druhé ale číhá skutečné nebezpečí. Říká se mu kyberšikana a snad každý už o ní slyšel. Dokážete si ale představit, co skutečná kyberšikana může způsobit? A existuje proti ní nějaká obrana?

Šikana ještě před nástupem internetu měla úplně jiný rozsah. Ve své podstatě nebyla o nic slabší než dnes, ale působila pouze v určitých lokalitách. Např. pouze ve školních nebo pracovních prostorách. Kyberšikana je ale úplně všude, kam se hneme. Ve škole, v práci, venku, na nákupech i ve zdánlivě bezpečném domově. Působí na nás ve dne v noci a není před ní úniku.

Jak se kyberšikaně bránit?

Pokud se obětí kyberšikany staly vaše děti, je třeba zasáhnout co nejdříve. Do pátrání po agresorovi, který obtěžuje vaše dítě na sociálních sítích, emailem či formou SMS zpráv, zapojte nejen své síly, ale i policii a školu. Strůjce kyberšikany může být úplně cizí člověk, ale i spolužák nebo soused. Dítě se nechá snadno zmanipulovat a jakýkoli psychický nátlak jej může vyřadit z normálního života.

- veškeré útočné zprávy můžete ukládat jako důkaz, pomůžou v šetření i usvědčení.

- na zprávy, emaily a další ataky kyberšikany se pokuste nereagovat. Najděte v sobě sílu a ukažte, že vy nejste vhodný objekt pro zábavu.

- poučte své děti, aby nikdy a za žádných okolností nikomu nesdělovaly své nebo vaše údaje. Jméno, datum narození ani bydliště. Je třeba dítěti vysvětlit, že kamarád na druhé straně internetu může být ve skutečnosti dospělý podvodník.

Urážlivý obsah

Urážlivý, zesměšňující a ponižující obsah o vaší osobě kdekoli na internetu se rovněž snažte řešit. Upozorněte majitele konkrétních webových stránek a požádejte o odstranění.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies