Nebezpečí zvané samovolný potrat

Těhotenství někdy provází řada komplikací, jindy je zcela bez potíží. Přečtěte si, jak se vyvarovat nechtěným potratům a kdy se pokusit o další těhotenství.

Těhotná žena jí kuličky hroznového vína

<!-- -->

Samovolný potrat není vinou jen matky

Ztráta dítěte v jakémkoliv stádiu prenatálního vývoje je pro matku vždy obrovskou ranou. Každá žena si myslí, že za samovolný potrat může ona a vůbec nepřemýšlí nad tím, že by mohla být chyba jinde. Vývoj plodu je složitá záležitost a občas se menší či větší odchylka od normálu jednoduše podepíše na jeho ukončení. Pokud není plod schopen se vyvíjet dál nebo by se vyvíjel s těžkými genetickými vadami, těhotenství může skončit.

Negativní dopad na těhotenství, které může následně končit samovolným potratem, má dlouhodobé užívání léků, vysoký věk matky, kouření, pití alkoholu a nápojů, které obsahují kofein. Potrat může vyvolat i neustálý stres nebo nepřiměřené zatěžování v jakémkoliv stádiu těhotenství. Pokud je ale žena zvyklá například běhat nebo jinak cvičit, může v tom zvolna pokračovat. Vždy se však musí informovat u svého lékaře, zda je to pro ni i její dítě bezpečné.

Jak samovolný potrat poznáte?

Samovolný potrat většina žen pozná podle bolestí a silného krvácení. Někdy ale poznat nelze, jelikož se jedná o brzký samovolný potrat, tedy v prvních týdnech těhotenství. Neprovází ho žádné bolesti, pouze krvácení a žena se může domnívat, že se jedná o menstruační krvácení. Potrat několikatýdenního či několikaměsíčního plodu již doprovází zmíněné bolesti, které jsou zapříčiněny kontrakcemi (stahy dělohy).

Existuje však i další druh samovolného potratu, který není poznat jinak, než vyšetřením u lékaře. Jedná se o takzvaný zamlklý potrat. Plod se přestane vyvíjet a zůstává v děloze. V tomto případě je nutná hospitalizace a zákrok, při němž se děloha pacientky úplně vyčistí.

Další těhotenství

Po prodělaném potratu není vhodné pokoušet se o další těhotenství hned. Tělo ženy se stejně jako její pochroumaná duše musí z takového šoku zotavit, což by mělo trvat přibližně 6 měsíců. Časnější pokusy o těhotenství mohou vyvolat další potrat, jelikož děloha není pro plod plně připravena.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies