Nejčastější chyby ve výchově

Nezájem a odmítání ze strany rodičů, neustálé kritizování, lhaní, to jsou jen některé chyby při výchově dítěte. Pokud chcete ze svého potomka vychovat slušného a zdravě sebevědomého člověka, snažit se musíte i vy.

Šklebící se chlapci

Nedostatek citu a času

Největší chybou vůbec je nedostatek lásky. Dítě musí mít pocit, že o něj máte zájem. Pokud vám něco vypráví a vy si u toho čtete noviny nebo jej neustále odbýváte, potomek se cítí frustrován a může si začít lásku vynucovat – a vy se potom divíte, proč je tak protivný. U dětí, které jsou rodiči naprosto odstrkovány, se rozvíjí agresivita a nenávist k okolí.

S tím úzce souvisí i čas, který se svým potomkem trávíte. Vymezte si pro něj alespoň hodinu denně. Povídejte si s ním, hrejte si, bavte se. Vypněte mobilní telefon, nevařte, neuklízejte, věnujte se pouze svému dítěti.

Podceňování nebo přeceňování

Dítě sice nerozumí všemu, ale od toho jsou rodiče, aby mu vše neznámé vysvětlili. Odbývání slovy: „Tomu bys ještě nerozuměl“ nebo „Na to máš čas“ si zakažte! Stejně jako podceňování ale mohou dítě stresovat i přehnaně vysoké nároky. Jakmile se dítěti něco nezdaří, bude to považovat za své osobní selhání, začne lhát rodičům ze strachu z reakce apod. Neustálý strach z toho, že nenaplní očekávání svých rodičů mu brání ve zdravém seberozvoji.

Lhaní a egoismus

Zakazujete dítěti lhát, chcete, aby si vše odprosilo a děkovalo, ale sami to neděláte? Chyba! Rodič by měl být pro své dítě vzorem. Pokud lžete, nedivte se, že lže dítě taky. Považuje za povolené vše, co děláte vy. Chcete-li, aby bylo dítě pravdomluvné, mluvte také pravdu. Chcete-li, aby se umělo omlouvat, omlouvejte se mu také.

Život bez povinností, rozmazlování

Pokud dítě šetříte a nedáváte mu žádné úkoly a povinnosti, bude si myslet, že je takto jednoduchý celý život. S nástupem do školy ale utrpí značný šok a může odmítat učit se i plnit domácí úkoly. Zapojujte dítěti do svých povinností a ukládejte mu i jeho vlastní od malička. Můžete začít tím, aby si po hraní uklízelo své hračky.

Nedávejte také dítěti vše, na co si ukáže – což opět přispívá k vytvoření chybného modelu světa. Skromné děti si daleko více váží věcí. Rozmazleným potomkům chybí samostatnost

Více kritiky než pochvaly

Dítě se teprve všechno učí, proto je normální, že dělá neustále chyby. Zatímco udělat něco správně je považováno za samozřejmost, chyby se někdy až přehnaně kritizují. Pamatujte: kritika vede ke snižování sebevědomí, kdežto pochvala sebevědomí posiluje. Naučte se kritizovat s láskou („Tohle jsi udělal špatně, ale nevadí, spolu se to naučíme“).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies