Nejčastější psychické problémy po porodu

Narození dítěte je považováno za nejšťastnější období v životě ženy. Je to také doba, kdy se organismus matky musí vypořádat s celou řadou fyziologických a psychických změn. K psychickým obtížím může vést těžký porod, potíže s kojením či vyrovnání se s zodpovědností za dítě.

Ženské nohy v lodičkách

Jaké problémy se mohou objevit?

Organismus se po porodu podrobuje určitým fyziologickým změnám, týkají se například vylučovacího, trávicího a močového ústrojí. Po porodu procházejí určitou přeměnou také pohlavní orgány. Nejvýznamnější jsou asi hormonální zvraty, které jsou příčinou takzvané "baby blues", poporodní deprese nebo laktační psychózy.

Baby blues

Tento psychický problém se vyskytuje také pod názvem "blues třetího dne" nebo "poporodní blues". Postihuje téměř 80 % žen a vyskytuje se obvykle třetí den po narození dítěte. Poporodní blues souvisí s hormonálními změnami. Na baby blues pamatujte, jestli že se po porodu cítíte ve skvělé kondici a vše kolem zvládáte. Tělo takový nápor dlouho nevydrží a několik dní po porodu se nedostatek odpočinku projeví. Baby blues se projevuje zvýšenou citlivostí, plačtivostí, úzkostí, podrážděním i zmatením. Důležité je, aby matku v této chvíli podpořilo okolí, aby měla s kým mluvit. Je jisté, že poporodní blues sama po několika dnech odezní.

Poporodní deprese

Může se objevit v prvních třech měsících po porodu, vyskytuje se zhruba u 13 % žen. Oproti baby blues jde o psychiatrickou poruchu. Projevuje se nespavostí, negativním postojem k vlastnímu dítěti nebo rodině, obvyklá je také ztráta tělesné hmotnosti. Klesá zájem o aktivity, které dříve přinášely radost. Maminka nemá zájem se například mazlit s miminkem a podobně. Typický je projev únavy, úzkosti, nadměrné obavy a vyčerpání. Ženy v depresi ztrácí sebedůvěru, myslí si, že nejsou dobré matky a vůči svému dítěti trpí pocitem viny. Výjimkou nejsou ani myšlenky na sebevraždu. V současné době je sebevražda nejčastější příčinou mateřské úmrtnosti v prvním roce po porodu. Poporodní deprese se podepíše nejen na matce, ale také na dítěti. Dítě emočně a intelektově strádá.

Komu poporodní deprese hrozí?

K poporodní depresi jsou náchylnější ženy, které:

  • již dříve prodělaly nějaké psychiatrické onemocnění
  • mají nedostatečnou sociální oporou
  • mají komplikovaný partnerský vztah
  • zažily před porodem stresovou událost
  • prožily baby blues se závažnějším průběhem
  • citlivě reagují na zátěžové situace

Jak poporodní depresi řešit?

Při léčbě poporodní deprese je velice důležitá podpora rodiny, matka by neměla být v této situaci sama, potřebuje se svěřit. Vhodnou léčbou je psychoterapie. Jestliže je deprese opravdu závažná, nezbývá než předepsat léky. Ke zlepšení kontaktu s dítětem je vhodné začít aplikovat baby masáže a podobné aktivity.

Laktační psychóza

Oproti ostatním potížím je laktační psychóza poměrně vzácná, objevuje se pouze u 0,1 % matek. Ale na druhou stranu je velmi nebezpečná a vyžaduje okamžitou léčbu. Častěji se vyskytuje u žen, které již psychiatrickým onemocněním prošly. Psychóza propuká mezi druhým a třetím poporodním dnem, ale vyskytuje se i měsíc nebo šest týdnů po porodu. Mezi hlavní příznaky laktační psychózy patří halucinace, bludy a maniodepresivní ataky. Velice důležité je včas zahájit léčbu. Nejdříve se zastaví laktace a psychiatrická léčba matky se podpoří hormonálně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies