Nelegální skládky německého odpadu

Další nelegální skládka německého odpadu u nás. V ČR již není oblast, které by se dovoz a hromadění odpadních látek netýkal. Kdo si s rostoucím množstvím skládek dokáže poradit?
Značka s nápisem stop
Odhalovaní a nalézání nelegálních skládek německého odpadu v Česku nebere konce. Nyní zřejmě německé smetí dorazilo až do Prahy, až přímo na břehy Vltavy, kde se v poničeném povodí ukrývá až pět set tun textilního odpadu.
Podle odhadů České inspekce životního prostředí leží na různých místech Čech a Moravy zhruba 15 000 tun odpadů nelegálně dovezených z Německa. Poprvé byly nelegální skládky odhaleny koncem minulého roku v Libereckém kraji, další jsou v Ústeckém, Plzeňském a Středočeském kraji.

Důvody dovozu nelegálního odpadu do ČR

Podle Ministerstva životního prostředí je zpracovávání odpadů v Německu drahé a firmám se tak dovoz do Česka vyplatí. Sice jsou považovány současné zákony za dostačující, ale mnozí se nebrání jejich zpřísnění. Je nutné takovým případům účinněji předcházet.

Rizika skládky

Skládky jsou úhlavním nepřítelem životního prostředí a lidského zdraví současnosti. Skládka je nesourodou směsí komunálního odpadu, nebezpečných a zdraví škodlivých látek, které se uvolňují do ovzduší, absorbují do půdy a pak do podzemních vod. Tím dochází k infiltraci toxických látek do potravinového řetězce.

Jak velký vliv má skládka na zdraví?

Není žádným tajemstvím, že bydlení v blízkosti skládek je zdraví nebezpečné a nezáleží na tom, zda je to skládka komunálního nebo nebezpečného odpadu. Nejběžnější oznamovaný důsledek života blízko skládek je nízká hmotnost dětí při narození a zvýšení možnosti vrozených poruch.

Povolené versus černé skládky

Povolené skládky jsou projektovány tak, aby se zamezilo styku škodlivých látek s okolím a tím kontaminaci spodní vody. Vytvoření skládky, která odpovídá hygienickým a ekologickým parametrům je dlouhodobý projekt spojený s plánováním, testováním a mapováním terénu, aby bylo možno vyloučit zamoření okolní přírody toxiny. Vedle legálních shromaždišť odpadu vznikají ale také černé skládky. Někdy nezodpovědností jednotlivců, jindy za pomoci přimhouřeného oka úředníků, či nelegálně dovezených tun z Německa, jak se tomu děje v současné době.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies