Kedlubnové zelí
Kedlubnové zelí určitě zpestří a provoní váš nedělní čas poledního hodování. Co budete k ukuchtění této dobroty potřebovat a jak na to?
Budete potřebovat čtyři oloupané kedlubny, které je nutno nakrájet na nudličky, nebo můžete využít hrubé struhadlo a ušetřit si práci. Mezitím co budete strouhat, rozehřejte v kastrůlku máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte kmín, nakrájené či nastrouhané kedlubny, vše dobře promíchejte, zalijte vodou a duste do měkka. Až budou kedlubny měkké dochuťte je solí a nakonec zapraště jednou lžící hrubé mouky. Po zhoustnutí můžete zelí doladit podle vaší chuti octem nebo cukrem a ještě krátce povařte.
Cuketové zelí
Tak s tímto receptem bude lepší počkat, až příjde cuketová sezóna, protože v obchodě se v tomto čase asi prodraží. Postup je následující. V kastrolu rozehřejte čtyři lžíce oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kmín, jednu lžíci hladké mouky a vše krátce orestujte. Až vám mouka bude příjemně vonět, připravte hrnek vody, vše zalijte, dobře rozšlehejte, ať chuťový požitek nekazí hrudky, osolte a vařte asi dvacet minut. Teď přichází na řadu jedna větší cuketa. Bude třeba ji nakrájet na tenké plátky nebo raději nudličky. Pokrájenou cuketu přidejte k jíšce a vařte do měkka. Stejně jako u kedlubnového zelí můžete chuť doladit octem a cukrem.
Jablka a červené zelí
Zelí s jablky připravovaly naše babičky, tak proč se k tomu nevrátit. Bude vám úplně stačit jedna menší hlávka červeného zelí. Když ji budete krájet na tenké nudličky, bude vám připadat i tak dost velká. Dále budete potřebovat olej, nadrobno nakrájenou cibulku a kmín. Až cibulka zesklovatí, přidejte nakrájené zelí a vše orestujte. Takové zelí nikdy nezalévejte vodou, ale červeným vínem, do kterého truchu vody můžete přidat. Zelí duste ve víně patnáct minut a poté přidejte dvě nadrobno nakrájená jablka. Až bude vše měkké, zapraště zelí polohrubou moukou a ještě chvíli povařte.
Což takhle dát si špenát
K vepřové pečínce se hodí také špenát a když jej zkombinujete se smetanou, budete se oblizovat. Raději sáhnětě po čerstvých špenátových listech, než po mraženém špenátovém protlaku. Listy špenátu propláchtěte, nechte okapat a pak je nakrájejte na širší nudličky. Na pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte cibulku, na plátky nakrájený česnek, budou stačit dva stroužky. Cibulku i česnek nechte zesklovatět, potom vše zalijte smetanou a tekutinu svařte na třetinu. Teprve teď přidejte pokrájený špenát a krátce směs povařte.
Diskuze