Nepříjemný poševní opar? Co teď?

Stala jste se obětí poševního oparu? Poradíme vám, jak si s ním poradit a jak se chránit před další invazí virů.

Žena s rukou mezi nohama

<!-- -->

Stálý partner a chráněný sex jako prevence

Každou ženu alespoň jednou v životě potkají gynekologické potíže, které se bez účinné léčby neobejdou. Oblast ženských vnitřních genitálií je totiž jako přímo stvořená pro množení bakterií, a proto je toto setkání téměř nevyhnutelné. Některé viry a bakterie mohou na ženě parazitovat, aniž by jí způsobili nějaké větší potíže. Ale ženy s nedostatečnou imunitou si vytrpí každou aktivitu, kterou podcenily, a které nevěnovaly příliš pozornosti.

Nejúčinnější prevence před poševním či genitálním oparem je chráněný sex a samozřejmě stálý partner. Pokud zjistíte, že má váš partner opar na ústech, požádejte ho o sexuální půst. Také nevinné polibky mohou způsobit, že se viry oparu místo na ústa přemístí na vaše genitálie. Nebojte se svého partnera zeptat, jestli netrpí touto (či jinou infekcí). Je-li partner chápavý, jistě uzná, že by vám případné nakažení způsobilo nepříjemné komplikace.

Příznaky poševního oparu jsou zřejmé a nepřehlédnutelné. Na genitáliích se začnou tvořit malé puchýřky - opary, které jsou velice bolestivé, často svědí (což láká ke škrabání) a rychle otékají. Nepříjemné a bolestivé je nejen nošení spodního prádla, ale i vykonávání potřeby na toaletě.

Poševní opar se může vracet

Nákazu oparem v žádném případě nepodceňujte a vyhledejte svého gynekologa. Předepíše vám léky, které brání rozmnožování bakterií a vzniku dalších oparů. Samoléčba se nedoporučuje, ale zakoupit můžete i Tea Tree Oil, který má dezinfekční účinek. Je velice dobře snášen a s viry i bakteriemi si hravě poradí.

Poševní opar může zmizet tak rychle, jak se u vás objevil nebo vás může obtěžovat s určitou pravidelností. Vyskytovat se může v průběhu právě prodělávaných těžších onemocnění (např. chřipka s vysokými teplotami), při stresových situacích nebo před menstruačními cykly.

Některé studie ukazují, že ženy trpící poševním oparem mají vyšší riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Svého gynekologa proto navštěvujte pravidelně a nespoléhejte na pocit, že jste zdravé a nemáte žádné bolesti. V prvních několika stádiích rakovina bolestivá není, onemocnění proto nepoznáte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies