Netík – Addiantum

Netík (Addiantum), je kapradina s nejmenšími lístečky, která se u nás prodává. Do Evropy se tato kapradina dostala z tropických a subtropických deštných lesů Střední a Jižní Ameriky.
Kapradina zvaná netík

Netík – Addiantum

Netík (Adiantum), je kapradina s nejmenšími lístečky, která se u nás prodává. Do Evropy se tato kapradina dostala z tropických a subtropických deštných lesů Střední a Jižní Ameriky.

Umístění

Netík musí mít stanoviště dostatečně světlé, chráněné před přímým slunečním zářením. Může být i v lehkém polostínu.

Teplota

Ideální je normální pokojová teplota okolo 21 °C. Při vyšší teplotě musíme zajistit netíku vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě by teplota neměla klesnout pod 10 °C.

Zálivka

Zálivka je na jaře i v létě hojná, v zimě mírná, půda však musí být stále vlhká. Zaléváme do misky pod květináčem.

Vzdušná vlhkost

Netík je kapradina, takže vysoká vlhkost vzduchu je pro něj nutností. I při normální pokojové teplotě denně postřikujeme odstátou vodou. Ideální vlhkost vzduchu je 50 až 55%. Je nutné stavět rostlinu co nejdále od radiátorů.

Hnojení

V létě hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny ozdobné listem, které zředíme ve vodě.

Přesazování

Netík můžeme pěstovat v menším květináči, protože mírné zmenšení květináče dělá netíku dobře. Rostlinu přesazujeme na jaře, když začnou kořeny vylézat odtokových otvorem květináče. Zeminu příliš nestlačujeme, abychom zajistili rostlině vzduch kolem kořenů.Pěstební substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku.

Množení

Netík se množí ze spor, které vyrůstají na rubu listů, spory se vysévají časně zjara a udržují se při teplotě asi 21°C, mohou se také zahřívat zespod. Další způsob je dělení rostliny na začátku léta, avšak rozdělené rostlině potom dlouho trvá, než zase začne růst.

Choroby

Pravidelné hnědé tečky nebo čárky na rubu listu
Příčinou bývá puklice.
Listy opadávají, žloutnou a naspod listů jsou žluté tečky
Příčinou bývá příliš suchý vzduch. Nejčastěji jsou takto postihovány rostliny, které jsou v blízkosti radiátorů nebo mají na svém stanovišti příliš vysokou teplotu.
Listy žloutnou, mají hnědé špičky a nepřirůstají
Příčinou je příliš suchý vzduch.
Listy blednou a jsou popálené
Stanoviště je na příliš siném slunci. Především během letního období musíte kapradiny před poledním sluncem dobře ochránit.
Listy blednou a slabě rostou
Příčinou je nedostatek živin. Listy odumírají Nejčastější příčinou bývá suchý vzduch a suchý substrát.

Škůdci

Kapradiny mohou napadat červci a štítěnky. Jako ochrana proti škůdcům slouží některé insekticidy, ale lépe je potírat listy ředěným lihem. Mšice odstraníme potíráním mýdlového roztoku.

Druhy

Adiantum raddianum 'Decorum'
Adiantum raddianum 'Fragrantissimum'
Adiantum raddianum 'Fritz Lüth'
Adiantum tenerum 'Scutum Roseum'

Adiantum hispidulum
Adiantum pedatum

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies