Nordic Walking

Nordic Walking, do češtiny přeloženo jako severská chůze, je běžná obyčejná chůze se speciálními hůlkami. Metoda tohoto sportu je velmi jednoduchá, ale zato hodně účinná.
Lidé s holemi jdoucí do kopce

Nordic Walking je možno provozovat po celý rok a to kdekoliv, ve všech věkových kategoriích a výkonnostních skupinách. Jeho sportovní úroveň lze velmi snadno přizpůsobit vlastní sportovní úrovni.

Nordic Walking – historie

Sport zvaný Nordic Walking byl původně používán jako letní příprava běžců na lyžích. První zmínka o chůzi s holemi byla v americké literatuře roku 1992. Počátkem roku 1993 byl zkoumán vliv Nordic Walkingu na lidský organismus. V roce 1997 byly poprvé představeny speciální hole pro tento sport. Koncem roku 2003 bylo v Evropě přes 3 milióny lidí, kteří Nordic Walking vykonávají.

Nordic Walking – princip

Základem Nordic Walkingu je chůze se dvěma holemi, díky čemuž se každého kroku aktivně zúčastní celá horní polovina těla. Je možno dělat přestávky, které jsou vyplněny protahovacími cviky, při nichž se využívá opět holí.

Nordic Walking – původ

Nordic Walking se zrodil roku 1997 ve Finsku a zde se taky tento sport vyvinul v lidový. Velkou rychlostí se rozšířil po celé Skandinávii a poté i do střední a jižní Evropy.

Nordic Walking – účinky

  • Zvyšuje tepovou frekvenci o 5 – 17 tepů za minutu
  • Oproti normální chůzi zvyšuje spotřebu kalorií o průměrně 20%
  • Uvolňuje napětí ve svalech
  • Zvyšuje pohyblivost páteře
  • Zapojuje do pohybu 90% svalů v celém těle
  • Šetří klouby a kolena
  • Spaluje až 400 kalorií za hodinu
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies