Nový rok = nový start

Nový rok sebou přináší řadu novoročních předsevzetí a hlavně diet. Co takhle letos nedržet otravnou, stresující dietu a začít nový rok přeměnou dosavadních stravovacích návyků a změnou životního stylu?

Zelenina a ovoce

Postupnou výměnou starého jídelníčku za nový, zdravější, vás vaše tělo obdaří novou energií, krásnější pletí a hlavně vás zaplaví hormony štěstí - endorfiny. Změna životního stylu by měla být komplexní. Pokud ke změně vašeho starého “já” přidáte ještě pohyb a zasloužený odpočinek, máte skoro vyhráno. Jako bonus se dostaví ztráta přebytečných kil. Tak se zhluboka nadechněte a “skočte” do nové etapy vašeho života.

Správný poměr živin

Změna životního stylu začíná v hlavě a bez určitých změn ve stravování to také nepůjde. Obměna začíná správným výběrem zdravých potravin. Velmi záleží na skladbě a složení potravin. Důležitý je poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Bílkoviny by měly tvořit 10 až 30 procent z celkového denního energetického příjmu, sacharidy 40 až 50 procent a tuky 30 až 35 procent. Pokud chceme shodit nějaké to kilo, měly by bílkoviny převyšovat nad sacharidy a tuky. Jako samozřejmost se bere dostatek zeleniny. Dospělý člověk by měl za den sníst až 500 gramů zeleniny. Nezapomínejte ani na ovoce. Doporučená dávka je 250 gramů za celý den. Ovoce je zdrojem sacharidů a mělo by být konzumováno hlavně v dopoledních hodinách. Častým opomíjeným faktorem ve změně životního stylu je stále pitný režim. Dva litry tekutin (v létě i více) je doporučený denní poměr. Voda, zelené čaje, bylinné čaje, ale i různé vývary by vás měly doprovázet každým dnem.

Kde tkví kouzlo zdravého životního stylu?

Jste často unavení a bez energie? Viníkem může být vysoká hladina cukru v krvi, která vás unavuje. Do svého jídelníčku zařaďte přírodní cukry, které najdete již ve zmiňovaném ovoci a zelenině. Místo slazení cukrem raději použijete med nebo stévii. Neobejdete se bez čokolády? Jednou za čas si ji dopřejte, jako zásluhu například po náročném dni v práci nebo tréninku. Volte čokoládu tmavou a s vysokým obsahem kakaa. Na tuky byste neměli zanevřít. Tuky naše tělo potřebuje, ale musíte zvolit ty správné. Na mysli máme nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6). Zkuste do svého nového jídelníčku zařadit avokádo, oříšky a ryby. Jsou důležitou výživou pro naši nervovou soustavu, srdce a produkují serotonin, hormon, který v nás vzbuzuje dobrou náladu. Bílé pečivo nahraďte tmavým, nejlépe celozrnným nebo žitným, s vysokým obsahem vlákniny. Vyhněte se také nočním výpravám do vaší lednice.

Zdraví máte jen jedno

Špatné stravovací návyky jsou často strůjci civilizačních chorob. Sedavé zaměstnání, jídla z fastfoodu jsou spouštěči kardiovaskulárních chorob, diabetesu a dalších nemocí ohrožující lidské zdraví.

Základní body zdravého životního stylu

  • pravidelná zdravá strava (5x denně malé porce)

  • dostatečný pohyb

  • spánek

  • správný pitný režim

  • omezitní alkohololických nápojů a cigaret

Pokud chcete nastartovat zdravý životní styl, dělejte to hlavně pro sebe a ne pro okolí. Změny zkuste udržet natrvalo. Nový životní styl je dlouhodobý proces, není to jednorázová událost. Vy sami utváříte tyto změny. Chtít je na prvním místě. Mnohdy bude potřeba trpělivosti a také motivace. Nebuďte v těchto časech sami. Stres by se neměl stát součástí vaši životní změny. V případě, že vám vaše samotná motivace nebude stačit, poraďte se klidně s výživovým poradcem nebo psychologem, koučem, který vás může ve vaši změně velmi podpořit. Pokud někdy přece jen dojde k pochybení, zkuste se co nejdříve vrátit ke správnému režimu. Stanovte si předem své cíle, které budou konkrétní, reálné a hlavně dosažitelné. Ještě váháte?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies