Nový Zéland - země pána prstenů

Nový Zéland někdy nazýván jako Země dlouhého bílého oblaku, je stát v Tichém oceánu. Vyznačuje se horskými pásmy, dlouhými písčitými plážemi, divokými lesy a několika činnými sopkami.
Pohled na kopce nad mořem

Nový Zéland se řadí mezi jedny z nejlepších zemí pro cestování. I když se jedná o poměrně malou oblast, máte možnost poznat krásy světa od pouští, přes nekonečné pastviny, pláže, sopky, deštné pralesy, průzračná jezera až po vysoké hory s ledovci. Možná proto zde byla natočena slavná trilogie Pán prstenů.

Nový Zéland – obecné informace

Hlavní město: Wellington
Rozloha: 268 680 km2
Počet obyvatel: 4 035 461
Úřední jazyk: angličtina, maorština
Měna: NZD – novozélandský dolar

Nový Zéland – poloha

Nový Zéland je stát na jihozápadě Tichého oceánu a od Austrálie je vzdálen 1600 km. Rozkládá se na několika ostrovech, které mají celkovou rozlohu 268 680 km2.

Nový Zéland – podnebí

Nový Zéland má mírné oceánské podnebí, na severu až subtropické. Roční období jsou zde oproti severní polokouli obrácena. Nejtepleji je v lednu a únoru, naopak nejchladněji v červenci. Srážky se ročně pohybují mezi 400 – 12 000 mm.

Nový Zéland – obyvatelstvo

Původními obyvateli Nového Zélandu jsou Maorové, ti dnes tvoří druhou největší skupinu (15%). Nejpočetnější skupinu tvoří obyvatelé evropského původu (75%). Průměrná délka života je u žen 81 let a u mužů 75 let.

Nový Zéland – příroda

Na Novém Zélandu se vyvinuly ojedinělé druhy živočichů a rostlin, které nenajdete nikde jinde na světě. Mezi rostlinami to jsou například pohutukawy nebo jerlíny. Typickým zvířetem Nového Zélandu je velký nelétavý pták kivi. Mnoho oblastí je chráněno jako národní parky, neboť jsou přirozenými výskytišti mnoha rostlin a zvířat.

Neposkvrněnou přírodu naleznete také na Islandu - na kraji Evropy

Nový Zéland - kuchyně

Na Novém Zélandu vznikla poměrně nedávno tzv. moderní novozélandská kuchyně, která převzala některé australské a kalifornské prvky, což znamená, že tradičními jídly se zde staly steaky, lososi a raci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies