O záclony pečujte pravidelně a šetrně

Dnes už nemůžeme říct, že se záclony nacházejí v každé domácnosti. V dnešní moderní době lidé dávají přednost spíše žaluziím či roletám. Ale těm z vás, kteří na své záclony nedáte dopustit, poradíme, jak se o ně šetrně starat, aby vám zůstaly krásné delší dobu.

O záclony pečujte pravidelně a šetrně

 

Praní záclon

 

  1. Ještě než je dáte do pračky, můžete je trochu vyklepat, abyste je zbavili přebytečného prachu. Poté je dávejte do pračky složené, aby se záclona při praní neroztrhla.
  2. Pro praní záclon vždy volte program na jemné prádlo a nastavte tam i předpírku, pokud už není zahrnuta v rámci programu.
  3. Teplota vody by měla být vždy do 40 °C. Spíše je ale perte na 30 °C, pokud není uvedeno jinak.
  4. Ždímání u záclon rozhodně nedoporučujeme.
  5. Pokud chcete bělejší záclony, můžete je zkusit namočit den před praním do vody, do které přidáte bělící sůl, nebo je vložte do sodného roztoku.
  6. Do běžné pračky, ve které můžete prát na 1 praní až 5 kg prádla, byste měli vložit pouze 1 záclonu (z 1 okna). Pokud se jedná o menší záclonu, třeba na jedny balkónové dveře, perte maximálně 3 záclony tohoto typu.
  7. To, jaký prací prášek či gel použijete, už záleží čistě jen na vašem rozhodnutí. Doporučujeme vám, abyste přidávali vhodný bělící přípravek na záclony. Lépe tak ochrání vaše záclony před zašednutím. V obchodech najdete i aviváž na záclony. Je výhodná hlavně z toho důvodu, že má antistatické účinky.
  8. Pokud chcete naškrobené záclony, můžete do praní přidat i škrob na záclony. U moderních záclon však škrobit ani nemusíte. Při nakupování se vždy dívejte, jakou péči konkrétní záclona vyžaduje.
  9. Abyste zabránili zbytečnému krčení záclon po vyprání, můžete je ihned pověsit. Když je pověsíte, dokud budou ještě mokré, přirozeně se natáhnou.
  10. Pokud máte záclony z materiálu, který se po vyprání trochu pomačká, můžete jej narovnat žehličkou. Ale mějte na paměti, že byste to s teplotou žehlící plochy neměli nijak přehánět. A raději je žehlete přes látkový kapesník.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies