Obdivujte krásy Madagaskaru – 2.díl

V dnešním díle si povíme více o turisticky zajímavých místech na Madagaskaru, jako jsou například města Antanarivo, Toamasina, Fianarantsoa, Toliara a nebo Antsirabe. Dozvíte se také více o národních parcích Isalo a Ranomafana.

Opičky na stromě v Madagaskaru

Hlavní město Madagaskaru - Antanarivo

Antanarivo (známé také jako As Tana) je hlavním městem Madagaskaru. Není zde sice mnoho památek, ale i tak může toto město zaujmout svou kulturou. Z historických památek stojí za zmínku Královský palác (Rova) a Premiérův palác (Prime Minister's Palace).

Ve městě Toamasina nalezneme přístav

Toamasina je hlavní město regionu Atsinanana. Nachází se na středovýchodě Madagaskaru. V přilehlém moři se nacházejí dva důležité korálové útesy, které formují rozlehlý přístav se dvěmi vodními cestami. Přístav Toamasina (Tamatave) slouží jako madagaskarská nejdůležitější brána do Indického oceánu a do světa vůbec. Samotné město je postavené na písčitém pobřeží. Od koupání zde odrazuje znečištěné moře a četný výskyt žraloků.

Fianarantsoa je kulturním a vinařským centrem Madagaskaru

Fianarantsoa (Fianarantsoa znamená v malgaštině „dobré vzdělání") je hlavní město regionu Haute Matsiatra. Ten leží na středovýchodu země. Město bylo založeno v 19. století Meriňany a sloužilo jako administrativní centrum pro nově vzniklé království Betsileo. Město je dodnes důležitým kulturním a intelektuálním centrem pro celý Madagaskar. Leží 1 200 metrů nad úrovní moře, žije zde téměř 150 tisíc obyvatel. Celá oblast je považována za centrum madagaskarského vinařství.

Toliara - zajímavé přístavní město

Toliara (známé také jako Toliary, dříve jako Tuleár) je hlavní město stejnojmenné madagaskarské provincie. Je to přístavní město, které hraje důležitou roli v exportu surovin jako je agáve, mýdlo, juta, bavlna, rýže nebo arašídy.

Antsirabe - centrum průmyslu

Město Antsirabe je hlavní madagaskarskou průmyslovou zónou, kde se zpracovává tabák , bavlna, polodrahokamy (nevynechejte exkurzi do brusírny polodrahokamů). Je zde také pivovar a termální lázně (horká minerální voda léčí žlučník a revmatismus). V blízkých kopcích jsou dvě nádherná kráterová jezera Lac Andraikiba a Lac Tritriva.

Národní park Isalo

Národní park Isalo se rozkládá na ploše cca 81 500 hektarů. Park je lemován krásnými barevnými erodovanými vápencovými horami a skálami připomínající různé zvířata a lidi. Žijí zde různé druhy lemurů (20 druhů), ptáků, ještěrek a hadů. Jiné druhy zde však chybí, například dravé šelmy. Výjimkou je ovšem Fosa Madagaskarská. V parku roste celkem 340 různých druhů rostlin.

Pro zajímavost:

Ve skalách jsou otvory, které používá kmen Bara pro uložení zesnulých až do té doby, než mají dostatek peněz. Poté koupí stříbrnou rakev a převezou zesnulé do opravdových hrobů.

Rezervace Peryeras

Rezervace Peryeras nabízí možnost setkat se s netradičními druhy chameleónů a motýlů. Lze zde spatřit největšího madagaskarského motýla zvaného Argema Mitrei.

Ambalavao - manufaktura na výrobu papíru

Při návštěvě Madagaskaru nezapomeňte na návštěvu manufaktury na výrobu papíru, kterou zde zavedli Arabové v 15. stol.

Národní park Ranomafana

Národní park Ranomafana o rozloze 410 km2 nabízí opět nádhernou krajinu, deštný prales s mnoha prameny, vodopády a exotickou florou. K vidění jsou jako všude lemuři, cibetky, promyky, chameleoni, pestrobarevné žáby a mnozí ptáci. V pralese žije 12 druhů lemurů (vzácné druhy lemura zlatého Bamboo a Bamboo lemura většího). Jsou k vidění pouze zde, stejně jako 68 druhů endemických ptáků.

Národní park Tsingy de Bemaraha

Národní park Tsingy de Bemaraha se nachází v západní části Madagaskaru. Park je charakteristický atypickými vápencovými útvary, tzv. tsingy.

Rezervace Intégrale de l´Andringitra

Rezervace Intégrale de l´Andringitra pokrývá asi 30 hektarů pohoří, které dosahuje výšky až 2 658 metrů (Pic Bobo, druhá nejvyšší hora na Madagaskaru). Žijí zde některé endemické druhy lemurů a žab.

Dovolená 2010

Obdivujte krásy Madagaskaru - 1.díl

Unikátní solné doly Wieliczka

Navštivte ostrov blaženosti - Kypr

Střední Dalmácie

Gambie - vychutnejte si krásu panenské přírody

Kouzelná místa z pohádek a filmů

Voláme výhodně ze zahraničí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies