Obezita u dětí

Obezita není hlavním problémem, nýbrž neodvratným, následným spínačem celé škály zdravotních potíží. Stav obézních dětí rapidně vzrůstá, jaké jsou její příčiny a důsledky?

Miminko ležící na dětské váze

Obezita neboli jedna z nejzávažnějších civilizačních chorob 20. století.

Mezinárodní výzkum udává, více než 22 milionů dětí ve věku od 5 let v celosvětovém měřítku trpí nadváhou, nebo je obézní. V České republice obézních dětí stále přibývá a každým rokem je jejich počet vyšší.

Příčin může být hned několik, velkou roli v této problematice hraje genetika, stravovací návyky v domácnosti, skladba jídelníčku a životní styl celé rodiny. S tím samozřejmě souvisí především stravovací návyky rodičů, kteří je poté přenášejí na své potomky.

Nejzásadnějším problémem  vzniku obezity u dětí je zhoršující se životní styl a neméně podstatný je vliv celé společnosti. Nesourodost mezi příjmem a výdajem energie je způsobena často tím, že se děti více než sportovním aktivitám nebo hraní s ostatními vrstevníky venku, věnují počítačům a televizi. A během těchto zcela neefektivních činností se stihnou najíst, čili nemají dostatečný klid a prostor potřebný ke správnému trávení jídla.

Kdy zasáhnout?

Aby dítě nezůstalo obézním i v dospělosti, je důležité, co nejdřívější podchycení obezity. Léčebný zásah u co nejmenších dětí, je podstatný z mnoha důvodů. V brzkém věku se vytvářejí tukové buňky, jejich počet se většinou již nikdy nesníží, pouze se redukuje jejich velikost. Správný postup je nutný už od narození a nedoufat, že dítě z obezity vyroste, poněvadž to je nezodpovědné jednání vycházející ze stereotypních mýtických názorů.

Myslete na své dítě a jeho budoucí začleňování do společnosti. Dle průzkumů se prokázalo, že už v mateřské školce jsou obézní děti nejméně oblíbenými. A zůstávají diskriminování po celý život. V některých případech může dojít až k vydírání, zesměšňování a dokonce i šikaně. A to může mít vážné důsledky na normální fyzický či psychický vývoj vašeho dítěte. V podobě poruchy příjmy potravy (bulimie, anorexie), sebepoškozování, apod.

Prevence na prvním místě

Lepší je obezitě předejít, neboť se v dětství špatně léčí, podobně jako vysoká hladina cholesterolu a hypertenze, které patří mezi rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Důležitá je informovanost rodičů o tom, jak by měl správně vypadat jídelníček jejich malých či dospívajících dětí. Dobrou variantou je také probudit od mládí u dětí zájem o sportovní vyžití všeho druhu. Popřípadě je nechat zapsat do různých sportovních aktivit nebo kroužků, které by dítěti poskytlo nutnou dávku pohybu.

A pokud si sami nevíte rady, můžete vyhledat i pomoc prostřednictvím vašeho dětského lékaře. Existují i speciální pobyty v odtučňovacích lázních. Kde je mimo spousty sportovního vyžití i školní výuka, takže vaše dítě nebude studijně strádat.

Pár rad na závěr

Efektivního úbytku na váze nedosáhnete držením drastické diety. Doporučuje se nehubnout více, jak dvě kila za týden. Nezapomínejte na pravidelný přísun tekutin, kdy nejlepší variantou jsou neslazené a nemineralizované stolní vody. Zredukujte nadměrnou konzumaci sladkostí, uzenin, pokrmů z restaurací rychlého občerstvení, nebo příliš solených potravin a pochutin. Špatnou volbou je i podávání nízkotučných potravin, protože v těchto pokrmech chybí tuky nebo je jich příliš málo a děti je potřebují pro svůj zdravý vývoj a růst i jako hlavní zdroj energie.

Pochopitelně musíte do svého života zahrnout sport a omezit přísun jídla v rozmezí dvou hodin před spaním. Aby byla vaše snaha účinná musíte dbát na její dlouhodobé dodržování. Jedině tak zabráníte nechtěnému jo-jo efektu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies