Oblékáte své dítě správně?

Jste si jisti, že oblékáte své dítě správně? V dnešním článku si povíme o základních pravidlech oblékání miminek, dětí předškolního a mladšího školního věku v letním i zimním období.

Miminko v růžovém oblečení

Oblékáme miminko

Letní oblečení

V letních měsících by mělo miminko být oblečeno jen do jedné vrstvy (důležité je, aby mělo zakryto celé tělíčko, protože ještě neumí regulovat svou tělesnou teplotu). Dbejte na to, aby byl materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno, příjemný na tělo a prodyšný. V neprodyšném materiálu se dítě zpotí a při ovanutí větrem může snáze nastydnout. Jako ochrana hlavy před sluncem poslouží bavlněná čepička nebo klobouček. Na sluníčku pobývejte s miminkem jen krátce.

Zimní oblečení

Odborníci doporučují obléknout v zimě miminku stejný počet vrstev jako máte vy (maximálně jednu vrstvu navíc). Vhodná je také pokrývka hlavy (nejlépe zavazovací, bavlněná, pletená) a botičky s kožíškem. Pokud si nejste jistí, zkoušejte teplotu miminka (venku můžete zkoušet jeho teplotu za krkem). Po návratu domů zkontrolujte, zda není miminko zpocené nebo naopak, zda-li nemá studené bříško či nožičky. Pokud je miminko zpocené, uberte 1 vrstvu, pokud má miminko studené nožičky a nebo bříško, 1 vrstvu přidejte.

Domácí oblečení

Pokud bydlíte v panelákovém bytě, kde se v zimě hodně topí, uzpůsobte tomu i oblečení svého dítěte. Výběrem vhodného oblečení předejdete častému pocení dítěte, které může mít za následek různé nepříjemné vyrážky. Důležitý je také střih oblečení, měl by vám umožňovat přebalit dítě do čisté pleny snadno a rychle.

Oblékáme děti předškolního a školního věku

Letní oblečení

Také děti předškolního a školního věku by měly být v letním období oblečeny jen do jedné vrstvy. Při chladnějších ránech je dobré dítě obléci do teplejší bundy. Jelikož je dítě ve vývinu, dbáme i na výběr vhodné obuvi. Důležité jsou také pokrývky hlavy, které odvrátí riziko úpalu.

Zimní oblečení

Pro děti předškolního a mladšího školního věku jsou vhodné zejména kvalitní, voděodolné oděvy, které jejich neustálé vrtění, padání a válení ve sněhu přežijou bez újmy, navíc ochrání dítě před promočením a následným nachlazením. V zimě by měla být základem také kvalitní, zateplená a voděodolná obuv, vlněné rukavice a čepice.

Školní děti by rozhodně neměly nosit do školy pod kalhoty punčocháče. Stačí jen ponožky a kalhoty, u děvčat punčocháče a sukně. Zbytečné přehřívání snižuje odolnost i koncentraci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies