Obřízka

Obřízka je velmi diskutovaným tématem po celém světě. Někde se provádí běžně v rámci náboženství, muži ji podstupují také ze zdravotních důvodů. Jedná se o jednoduchý zákrok, který však může mnoho znamenat.
muž, moře

Co je obřízka

Obřízka penisu je malý chirurgický zákrok, kterým se odstraní předkožka penisu. Když zapomeneme na náboženské důvody, mezi problémy, které je možno obřízkou vyřešit, patří zúžení předkožky, kdy lze předkožku přetáhnout jen těžko nebo vůbec ne - fimóza, bradavičky a další nemoci postihující předkožku. Nutnost obřízky je v každém případě nutné konzultovat s lékařem.

Jak obřízka probíhá

Samotná obřízka je krátký výkon - kolem 15ti minut, při kterých je předkožka oddělena skalpelem či odstřižena nůžkami. Poté jsou okraje kůže sešity jednotlivými stehy.

Obřízka jako rozporuplný zákrok

Mužská obřízka není vždy a každým vnímána pozitivně. Vyskytují se dokonce velice negativní pohledy odpůrců obřízky. Například židovské náboženství pohlíží na obřízku jako na symbolickou lidskou oběť. Obřízku tím pádem spojuje většina lidí s židovským náboženstvím. Ví se také to, že tradiční rituál se odehrává obvykle během prvních sedmi dnů po narození. Mnozí berou obřízku jako zbytečný zákrok. Málokdo však tuší, že s obřízkou počítá i moderní medicína.

Obřízka – lékařství

Lékaři pohlížejí na obřízku jako na veskrze pozitivní zákrok. Evropa se k obřízce staví s mírným odstupem, což se odráží i v technice chirurgického zákroku. Zatímco v USA se odstraňuje předkožka celá, na starém kontinentu se zkracuje pouze o zúženou část.

Obřízku lékař doporučí, pokud je předkožka zdrojem jakýchkoliv potíží

  • Vždycky je nutné vyjádření odborného lékaře, tedy urologa či androloga.
  • U vrozených vad močové trubice a penisu může být předkožka materiálem, ze kterého operatér vytvoří chybějící části.
  • U starších chlapců a u mužů není nutná hospitalizace. Operuje se ambulantně za pomoci lokálních anestetik.
  • U malých dětí se zákrok provádí v celkové narkóze.

Obřízka jako téma rozporu

Obřízka je velmi individuální záležitostí jak z pohledu lékařského, tak z pohledu víry a náboženství. Pokud k tomu není zdravotní důvod, muž má možnost rozhodnout se podle vlastního uvážení, jestli se pro obřízku rozhodne. V židovství je obřízka velká slavnost, v synagoze i poté při hostině. Provádí ji většinou otec. Obřezávání dětí bývá sporným tématem, spousta lidí obřízku odsuzuje. O jejím významu v lékařství však není pochyb.

Obřízka u žen

U žen se obřízka provádí zejména v afrických zemích, z důvodu rituálů a obřadů. Děje se tak u mladých dívek, kterým jsou většinou pomocí skleněného střepu nebo ostrého nástroje odstraněny stydké pysky a klitoris. Děje se tak při plném vědomí. Dívka je poté zašita, aby byla neposkvrněna do svatební noci. Takovýto zákrok u dívek způsobuje šok a každý sexuální styk pak znamená utrpení.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies