Obsedantně kompulzivní porucha

Člověk postižený touto poruchou cítí neustálé nutkání opakovat nějakou činnost. Například si neustále myje ruce, šlape jen na sudé dlaždice na chodníku, zamyká dveře pouze levou rukou a věří, že kdyby rituály nedodržoval, přihodí se něco strašného.
Žena s rukama na tváři
Obsedantně kompulzivní porucha je jedna z nejčastějších neurotických poruch. Postiženým se neustále do mysli vtírá myšlenka, která se opakovaně vybavuje a oni ji nedokážou potlačit, i když vědí, že je nesmyslná. Tato myšlenka je nutí k nějaké činnosti. Pokud se pacient pokusí nutkání odolat, způsobuje mu to úzkost a napětí. Pokud naopak nutkání vyhoví, uleví se mu.

Vývoj obsedantně kompulzivní poruchy

Obsedantně kompulzivní porucha začíná nenápadně. Nejdříve máte své talismany pro štěstí, nepříjemný pocit ze třináctky a vstáváte zásadně pravou nohou, ale postupně se z rituálů stává mánie. Začnete mít pocit, že když některý z rituálů vynecháte, vám nebo vašim blízkým se něco nepříjemného stane. V praxi se porucha projevuje tak, že např. člověk, který má strach z infekce, je nucen neustále si mýt ruce. Řidič může mít obavu, že cestou autem někoho přejel a opakovaně pak projíždí celou trasu, aby se ujistil, že se tak nestalo. Pacienti jsou úzkostní i proto, že si uvědomují, že nejsou schopni těmto nepříjemnostem čelit.

Koho obsedantně kompulzivní porucha nejčastěji postihuje?

Obsedantně kompulzivní porucha postihuje až dva jedince ze sta, propuká většinou do třiceti let věku a o něco více se objebuje u žen než u mužů.

Příčiny poruchy

nejsou doposud jasné. V mnoha případech propuká po nějaké výrazně stresující životní události. Naše psychika není schopna se s psychickou zátěží vyrovnat a vytvoří si rituály, které nás mají chránit před nebezpečím. Jistou úlohu zde hraje dědičnost a nerovnováha v tzv. neurotransmiterových systémech.

Máte člověka trpícího touto poruchou v okolí?

Pak vás jeho chování určitě obtěžuje. Měli byste si ale uvědomit, že nejde o jeho svobodnou vůli. Vtíravé myšlenky ho natolik stresují, že např. dokonale vyrovnané tužky na psacím stole poskytují jeho nemocné psychice alespoň částečnou úlevu. Protože postižený své chování jako nemoc nechápe, nevidí důvod vyhledat odbornou pomoc. Zkuste jej iniciovat sami.

Léčba obsedantně kompulzivní poruchy

Porucha je léčena psychoterapií. Tzv. kognitivně behaviorální terapie dokáže snížit příznaky až o 80%. Postižení užívají antidepresiva, která příznaky nemoci zmírňují. Nezbytnou součástí léčby je také zdravý životní styl, pravidelný režim a relaxace.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies