Očkování dětí - jaký na to máte názor?

O dítěti rozhodují především rodiče. Rozhodnutí o tom, zda ho nechají očkovat či ne, záleží také na nich. Jenže právě to rozhodnutí je nejtěžší, protože na něm závisí zdraví našeho dítěte. Neměli bychom nic podcenit. Jistá rizika tu budou vždy, ať už se rozhodnete jakkoli.

Očkování dětí - jaký na to máte názor?

 

  • Souhlasíte s očkováním nebo ne?

 

Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) je očkování tou nejúčinnější prevencí proti mnoha infekčním onemocněním. Především pomáhá zabránit šíření těchto nemocí, což každoročně zachrání miliony životů. Někteří rodiče ale ani toto tvrzení neberou nijak vážně. Buď o očkování smýšlejí tak, že tyto nakažlivé nemoci už v dnešním světě neexistují, nebo platí jen pro méně rozvinuté země, kde jsou zapotřebí. Nutnost očkování dětí a vedlejší účinky jsou tedy i nadále ožehavými tématy v mnoha diskuzích.

 

  • Povinné vs. nepovinné očkování

 

Nyní je u nás prováděno povinné očkování proti 9 nemocem. Nejprve se děti očkují tzv. hexavakcínou, což zahrnuje očkování proti tetanu, záškrtu, černému kašli a také nákazám, které byly vyvolány Haemophilusinfluenzae typu B. Dále se očkuje také proti dětské obrně a virové hepatitidě B.

 

Jakmile má dítě okolo roku a půl, následuje vakcína MMR, jenž ho má ochránit před spalničkami, příušnicemi a před zarděnkami. Očkování proti těmto nemocem byste měli přinejmenším alespoň důkladně zvážit. Tyto nemoci už nás nijak výrazně neohrožují, ale nikdy nevíme, co všechno nás jednoho dne může nějak ohrozit na životě.

 

Patří tu například očkování proti rotavirům, pneumokokům, meningokoku, ale také proti klíšťové encefalitidě, lidskému papilomaviru, jenž je příčinou vzniku rakoviny děložního čípku. Očkování se provádí i proti žloutence typu A nebo chřipce.

 

Stoprocentně bezpečný lék, který nemá žádné nežádoucí účinky, jednoduše neexistuje. Týká se to samozřejmě jakékoli vakcíny. Nějaké vedlejší účinky se vždy někde vyskytnou. Mezi ty nejčastější vedlejší účinky očkování patří zarudnutí kolem místa vpichu, otok, horečka, zvracení, únava, průjem, bolest hlavy a svalů a také neklid.

 

Vážnější vedlejší účinky, o nichž hovoří někteří rodiče, prozatím nebyly prokázány. Jedná se o vakcínu MMR, která by prý mohla spustit autismus nebo dokonce nějaké pozdější onemocnění - třeba alergie. Dokud nebudou tyto účinky 100% prokázány, doporučujeme všem rodičům, aby zbytečně nepropadali panice a nebrali si tyto nepodložená fakta příliš k srdci. V případě pochybností to vše můžete zkonzultovat se svým lékařem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies