Odpolední spánek u dětí

Žijeme ve zrychlené době, kdy se snažíme spánek vytlačovat na okraj naší pozornosti. Čím dál více pracujeme a o to méně spíme. Ve spánku ale tělo získává zpátky svou ztracenou energii. Nedostatek spánku u dětí by mohl mít negativní dopad na jejich vývoj. Kolik spánku tedy potřebuje novorozenec a kolik zase předškolák?

odpolední spánek u dětí

 

V dnešní době je moderní, že se děti zahrnují větším množstvím úkolů, než tomu tak bylo v minulosti. Také mají mnohem více zájmových aktivit. Bohužel se musí hodně přizpůsobovat režimu rodičů. Podle některých výzkumů mají děti, které spali alespoň hodinku, lepší paměť než ty, co si odpolední spánek nedopřály. U předškoláků bylo prokázáno, že pokud budou spát i během dne, tak později dosáhnou lepších akademických výsledků a budou si také mnohem lépe osvojovat nové znalosti. Děti od 4 do 5 let, které si přes den nepospaly, byly více hyperaktivní a více je trápily úzkosti či deprese.

 

Kolik spánku děti potřebují?

 

Spánková potřeba se liší věkem dítěte. U novorozence třeba platí, že potřebuje 17-20 hodin spánku denně. Dítě do 1 měsíce by mělo spát 15-17 hodin a dítě do 6 měsíců 15-16 hodin denně. Děti do 2 let potřebují 12-15 hodin spánku. U dětí do 3 let je to už o něco míň - jen 12-13 hodin denně. Předškoláci potřebují 10-12 hodin denně a pomalu u nich mizí potřeba odpoledního spánku. Mladší školáci spí 8-10 hodin a dospívajícím stačí už jen 8 hodin. U nás dospělých už je potřeba spánku omezena větším množstvím práce, starostí a dalších věcí, takže jsme nakonec rádi, když se vyspíme alespoň pár hodin. Měli bychom ale dodržovat minimálně 6 hodin spánku denně.

 

Rady, jak dítě uložit ke spánku zábavnou formou

 

  • Dejte mu na výběr, ve kterém pyžámku bude chtít spát. Díky tomu pak získá pocit, že má vše pod kontrolou a bude se do postýlky více těšit. Jen mu nedávejte na výběr z 10 variant, jinak se mu bude těžce rozhodovat.
  • Zpříjemněte jim koupel. Překvapte je třeba voděodolnými knížkami či jinými hračkami. Už jim pak nebude tolik vadit, že po koupeli bude následovat ukládání ke spánku.
  • Jak dítě přimět, aby si čistilo zoubky alespoň 2 minuty? Pusťte mu písničku, kterou si samo zvolí. Pak mu čištění zoubků uteče tak rychle, že si toho ani nevšimne.
  • Před spaním mu dejte na výběr, jestli si chce vybrat knížku, ze které mu budete číst, nebo zda chce nějakou pohádku vyprávět. Pokud mu budete pohádku vyprávět, vymyslete si příběh, kde bude vaše dítko hlavní postavou. Děti to zbožňují.
  • Miminka i starší děti mají rády, když s nimi chodíte po pokojíčku a všem hračkám přejete dobrou noc.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies