Oko, optika, oční vady a zrak všeobecně

Oční problémy - pálení, svědění, suchost očí. Oční vady se mohou týkat i vás. Brýle nebo kontaktní čočky? Odborník vám poradí. Toužíte změnit barvu duhovky? Barevné kontaktní čočky tou správnou volbou. A kdy užívat oční kapky? Více informací zde...

Žena s blond vlasy

Jsou vaše oči v pořádku?

Při pohledu do dálky zobrazuje oko bez dioptrické vady nekonečně vzdálený předmětový bod ostře na sítnici, tzn. ohnisko leží přesně na sítnici. Délka oka (cca 24 mm) při pohledu do dálky odpovídá lámavosti oka (D = +59dpt).

Výborné produkty pro vaše oči naleznete ZDE

Visine - intezivní

  • vhodné pro závažnější stavy suchých očí
  • poskytují intenzivní zvlhčení a zvláčnění očím
  • dodávají znatelný příznak úlevy
  • dodávají se ve formě zvláčňujících gelových kapek
  • dlouho trvající pocit osvěžení

VISINE - Noční 

  • dodává úlevu Vašim suchým očím během noci
  • obnovuje slzný film na povrchu oka,poškozený během dne
  • před usnutím poskytne očím dodatečné zvláčnění

Visine - suché oči 

  • výrazná úleva od příznaků suchých očí
  • dlouho trvající pocit osvěžení

Visine - unavené citlivé oči 

  • přirozenou cestou regenerují citlivé a unavené oči
  • poskytují jedinečné zvlhčení povrchu oka a neobsahují konzervační látky
  • poskytují rychlé zklidnění a úlevu od příznaků unavených očí
  • dodávají se ve formě gelových kapek
  • vhodné pro ty,co nosí kontaktní čočky nebo jsou přecitlivělí na konzervační látky

Visine - unavené oči 

  • přípravek byl vyvinut pro osvěžení a úlevu unaveným očím
  • mají rychlý a dlouhotrvající účinek
  • dodávají se ve formě zvláčňujících gelových kapek
  • poskytují jemné zvlhčení povrchu oka,a tím pomáhají obnovit ostrost zraku
  • ekonomické balení
  • jedna lahvička obsahuje několik dávek

Akomodace oka

Akomodace umožňuje vidění od několika centimetrů až po nekonečno. Pokud oko nevykazuje žádnou vadu vidění, utváří se obraz vzdálených nebo blízkých předmětů na sítnici. Čočka se vyklenuje a oplošťuje v závislosti na vzdálenostech tak, aby byl vytvořen jasný obraz. Pokud je obraz neostrý znamená to, že oko vykazuje vadu vidění.

 

Vyšetření zraku - kde a jak?

Pokud netrpíte žádnými zdravotními problémy a chcete si nechat změřit zrak a pak zhotovit brýle nebo kontaktní čočky, je nejlepší navštívit oční optiku, kde vyšetřují i zrak. Ušetříte tak čas a zajistíte si celkový výsledek.

 

 

Kdo je optometrista?

Optometrista (vzdělán v oboru oční optiky) vám změří zrak a promluví s vámi o způsobech korekce zraku. Poté si zvolíte vhodné brýle nebo kontaktní čočky. Optometrista ručí za celkový výsledek funkčně i esteticky. Případné vzniklé problémy se řeší na jednom místě a vy jako zákazník neběháte mezi oční optikou a lékařem.

 

Oční vady se mouhou týkat i vás

Krátkozrakost - myopie

Krátkozrakost je velmi frekventovanou vadou. Krátkozraký vidí obvykle dobře do blízka a špatně do dálky. V myopickém oku při pohledu do dálky leží ohnisko uvnitř oka před sítnicí. Důsledkem je snížení ostrosti vidění na dálku.
Krátkozraké oko se vyznačuje tím, že je prodloužená jeho předozadní osa (1 mm prodloužení je asi 3 dioptrie) a nebo je velká lomivost optické soustavy.
Příčinou bývají dědičné faktory nebo nadměrná zátěž očí v dospívání.

Dalekozrakost - hypermetropie

Jde o vadu vrozenou, často dědičnou. Její hodnoty se obvykle pohybují od +2 do +6 dioptrií. Trpí jí až 35% populace. Dalekozraké oko má krátkou předozadní osu nebo nedostatečnou lomivost optické soustavy. Dalekozraký může v mládí vidět docela dobře. S postupem let vidí hůře do blízka a časem i do dálky.
Často se souběžně vyskytuje tupozrakost a šilhání.
U hypermetropického oka je ohnisko při pohledu na dálku za sítnicí. Hypermetropie se dá úplně nebo částečně odstranit zvýšením lámavosti oční čočky (akomodace).

Astigmatismus

Někdy se vyskytuje samostatně, ale často se vyskytuje v kombinaci s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Jde o vadu cylindrickou.
V osách na sebe kolmých má oko různou dioptrickou mohutnost. Nemá tedy přibližný tvar koule, ale lehce stlačeného míče. Pozorovaný předmět se nezobrazuje ostře. Bod není vnímaný jako bod, ale jako dvě čárky. Astigmatická vada významně zhoršuje kvalitu vidění.

Tupozrakost

Tupozrakost není vada dioptrická, ale funkční, kdy zrakový analyzátor v mozku potlačuje obraz vnímaný okem s vyšším počtem dioptrií.
Podle současných znalostí medicíny je tupozrakost léčitelná jen v dětském věku (asi do 9 let). Často však po laserové korekci je pozorováno zlepšení vady.

 

Presbyopie - vetchozrakost

Jde o fyziologickou ztrátu akomodace, tedy schopnosti zaostřovat do blízka. S přibývajícím věkem elasticita oční čočky klesá a s ní i schopnost akomodace. I když tento proces začíná již v mládí, projevuje se výrazněji teprve ve věku kolem 40 let.
S postupem let se stav zhoršuje a stabilizuje se kolem věku 60ti let. Brýle do blízka používá 40% lidí středního a 90% vyššího věku.

 

 

Když oči pálí a svědí

 

Důvodem mohou být alergie nebo oční onemocnění. Ne každé oko, které svědí, je příznakem senné rýmy. Příznaky často souvisí se „suchýma očima“, poruchou funkce tvorby slz, která je zcela vážná a jejíž výskyt se v posledních letech podstatně zvýšil. Pacienti si stěžují na pálení, svědění a unavené oči, cítí, jakoby měli zrnko písku v oku.
Pro očního lékaře je snadné zjistit, zda je příčinou alergie a nebo zda je narušen slzný film. Při alergiích, které se objevují začátkem roku, jako je hlavně senná rýma, se oční spojivky zvětšují, dochází k nadměrné tvorbě slz a posléze může být postižen také nos a dýchací ústrojí. Příznaky se rychle sníží antialergickou léčbou.
Diagnóza je obtížnější v případě alergií známých jako „polyvalentní“ alergie, např. alergie na domácí prach. Příznaky této alergie, jako jsou zanícené koutky očních víček, mohou být také příznaky „suchých očí“. Příčinou může být ústřední topení a klimatizace.

 

Příčiny a špatná léčba očních problémů

Špatná nebo nevhodná léčba může zapříčinit, že onemocnění se stane chronickým a vede k bolestivému zánětu.
Příčinou mohou být hormonální změny jako užívání antikoncepce nebo období menopauzy. Nemoci jako revmatismus nebo diabetes mají vliv na produkci slz, tak jako i užívání některých léků (sedativ).

Léčba očních problémů dle lékaře

Oční lékař předepíše hydratační nebo gelový přípravek pro umělou tvorbu slz v závislosti na typu poruchy. A zatímco látky proti alergii v případě „suchých očí“ nepomáhají a stav se může jen zhoršit, přípravky podporující tvorbu slz mohou pomoci i při senné rýmě (tekutina vyplaví z oka látky, které způsobují alergii a dochází ke zmírnění alergie).

Co je to "suché oko"

Onemocněním suchého oka trpí velké procento naší populace. Jde o obtíže charakteru pálení, řezání, zarudnutí očí a obtížného zaostřování s nutností častého mrkání. V ojedinělých případech hrozí pacientovi těžké nevratné poškození oka.

Léčba "suchého oka"

Postižením trpí většinou lidé středního a vyššího věku, zvláště pak při práci na PC a pobytu v klimatizovaném prostředí. Příčinou mohou být i celková onemocnění.

 

Uzávěry slzných cest

Uzávěry slzných cest mohou být elegantním řešením obtíží. Jde o uzávěr dolního slzného bodu oka pacienta, který zmírní odtok slz z oka a zvýší svlažování povrchu oka.
Implantáty jsou vyrobeny z biokompatibilního akrylátového materiálu, který se při teplotě těla zcela přizpůsobí šířce odvodných slzných cest pacienta.
Jsou zaváděny pinzetou v lokální kapkové anestezii při ambulantní návštěvě. Vhodnost léčby uzávěrem slzných cest je stanovena po podrobném vyšetření lékařem.

Namáhání a bolest očí během cestování

Hustota vzduchu v prostorách s cestujícími je často velmi nízká, oči cestujících jsou namáhány. Oči svědí a pálí, jsou podlité krví a jsou velmi rychle unavené. Jde o poruchu suchého oka s nedostatečnou dodávkou hydratace. Nejvíce si stěžují cestující letadlem.
Slzný film, který z 90% tvoří hydratační složka, je nedostatečně hydratovaný a předčasně porušen. Oko pak není dostatečně chráněno před prachem a částečkami nečistot. Čím delší let, tím větší riziko, že budou oči vysušené. Ventilátory a průvan v autě způsobuje vysokou míru vypařování a dochází tedy k vysušování vzduchu (navíc jen málo dopravních prostředků má filtry proti pylům nebo prachu). Užívejte přípravky, které efektivně dodávají očím ztracenou vlhkost. Oční lékaři také doporučují, aby lidé oči často zavírali a nechali je tak odpočinout.

 

Kdy navštívit očního specialistu

Důležité je posoudit, zda si potíže můžete léčit sami nebo je lepší navštívit očního lékaře.
Důvodem návštěvy očního specialisty je:

  • náhlé zhoršení zraku - vyžaduje předpis brýlí, neboť překonávání potíží a neustálé napínání zraku s drážděním akomodační schopnosti čočky zrak ještě více poškozuje
  • rozhodně vám nedoporučujeme zajít do prodejny brýlí a koupit si brýle bez vyšetření stavu zraku lékařem
  • bolesti hlavy, u nichž byla vyloučena jiná příčina (migréna, krční páteř aj.)
  • oční problémy nezanedbávejte, mohlo by se totiž jednat o první příznak glaukomu, tedy tzv. zeleného zákalu

Oční kapky a jejich působení

Většina očních léků se podává ve formě očních kapek. Výhodou tohoto způsobu podání léku je jeho aplikace přímo tam, kde má působit. Vstřebáním léku do přední části oka dojde k dostatečně vysoké koncentraci léku, čímž je zajištěna jeho účinnost bez nepříjemných nežádoucích účinků.

 

Oční kapky jako ochrana

Na vlastnosti očních kapek jsou kladeny značné nároky. Do kapek se musí přidávat ochranné látky zabraňující bakteriální kontaminaci, kapky se musí dobře vstřebávat, proto musí být dobře rozpustné v tucích. Do kapek se zároveň přidávají látky zvyšující jejich viskozitu. pH kapek se pohybuje ve stejných hodnotách jako pH slz, tedy 7,4.

Užívání očních kapek

V případě lokální léčby je nutné dodržovat stanovenou dobu aplikace. Pokud užíváte betablokátory, je třeba dodržovat 12hodinové intervaly. Frekvenci kapání doporučuje ošetřující lékař. V případě kapání dvou druhů kapek ve stejném čase je vhodné s aplikací dalších kapek pár minut počkat.

Únava očí

Únava očí je civilizačním postižením zraku. Je způsobena dlouhodobým soustřeďováním na krátkou vzdálenost. Příznaky oční únavy jsou například tiky a napětí v očních víčkách, bolesti hlavy, suché, unavené začervenalé oči.

 

Co oku škodí?

  • prach
  • průvan
  • suchý vzduch
  • příliš silné nebo slabé osvětlení
  • práce na PC

Jak si pomoci při oční únavě

  • při práci na počítači pohybujte očima, dívejte se na celou obrazovku, hýbejte očima uvolněně a bez násilí.
  • pravidelně mrkejte a čas od času přeostřete na vzdálenost větší než 5 metrů
  • po každé hodině si na chvíli odpočiňte a provďte pár očních cviků

Barevné kontaktní čočky pro vaše oči

Není nic jednoduššího, chcete-li změnit barvu očí. Ať máte dioptrie nebo ne, výběr je pouze na Vás. Můžete si vybrat z více typů barevných kontaktních čoček.

  • čočky, které zvýrazní vaši přirozenou barvu až po čočky, které kompletně Vaši přirozenou barvu překryjí
  • typům s přirozeně tmavými duhovkami se doporučují barevné kontaktní čočky, které jsou schopny překrýt a kompletně změnit barvu duhovky
  • typům se světlejší duhovkou se obvykle doporučují čočky zvýrazňující přirozenou barvu oka
  • pro přirozený vzhled volte čočky, které se vám přizpůsobí díky kombinaci tří barev.

Oční optika - vyberte si

Oční optika vám nabízí široké spektrum možností - brýle dámské, pánské i dětské v různém provedení (celorámečkové, vrtané, vázané) a z různých materiálů (plastové, kovové, protialergické, titanové).

V nabídce oční optiky

  • Dioptrické brýle - v nabídce brýlí si můžete vybrat z velkého množství brýlových obrub a brýlových korekčních čoček všech cenových kategorií od mnoha výrobců.
  • Korekční čočky - korekční čočky jednoohniskové, bifokální i multifokální. Podle použitého materiálu mohou být čočky silikátové, plastové nebo polykarbonátové. Můžete mít čočky zabarvené (celoplošně nebo částečně), odlehčené, samozabarvovací, s antireflexní úpravou apod. Běžné korekce čoček se zhotovují i na počkání.
  • Sluneční brýle
  • Sportovní brýle - důkladná ochrana, která ochrání Vaše oči před hmyzem a oslnivým světlem. Samozřejmostí je kompletní ochrana proti UV záření. Navíc jsou sportovní brýle z tak kvalitních čočke, že se vám ani po pádu neroztříští.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies