Orientální tanec zvyšuje sebevědomí i plodnost

Zatímco kdysi se orientálnímu tanci věnovala jen malá hrstka žen, dnes zažívá doslova boom. Proč se ženám vyplatí provozovat zrovna tento druh tance, jsme se zjišťovali u ostravské lektorky Martiny Rohunové alias Fatimy Lei.

Martina Rohunová v modrém předvádí orientální tanec

Proč jsi se rozhodla zrovna pro orientální tanec? Co tě na něm baví?

Orientální tanec je úžasný. Nadchnul mě ladný pohyb tanečnic za doprovodu krásné orientální hudby. Zkusila jsem ho a hned jsem věděla, že je to pro mě to pravé. Orientální tanec má mnoho podob, líbí se mi jak je různorodý a že ho může tančit v podstatě každá žena. Tancem se dostávám do jiné dimenze, pustím si hudbu a zapomenu na všechny problémy a starosti. Je to výborná forma relaxace. A v dnešní uspěchané době je to ten nejlepší lék na stres.

Orientální tanec údajně zvyšuje plodnost. Je možné věnovat se orientálnímu tanci i v těhotenství?

Orientální tanec je sice doporučován i v těhotenství, nicméně v mých lekcích těhotnou ženu nenajdete. Je to proto, že mé lekce jsou fyzicky náročnější a určité pohyby těhotné ženy dělat nesmí. Těhulkám bych doporučila speciální kurzy přímo pro těhotné, které vede odborník.

Lze orientální tanec doporučit ženám, které chtějí zhubnout?

Samozřejmě. Je to pohybová záležitost. Ale je třeba tančit pravidelně. Pak se výsledky dostaví.

Říká se, že orientální tanec dokáže ohromně zvýšit sebevědomí ženy. Jak vnímáš pozitivní účinky tance u svých žaček ty?

To můžu jen potvrdit. Samozřejmě se to neprojeví hned, chce to nějaký čas. Ženy se naučí mít rády svoje tělo, a když se protančí ze začátečníků do kurzů mírně pokročilých, je vidět, jak se mění. Tancem si žena zpevní celé tělo, především zádové svalstvo. Výsledkem je vztyčená hlava, hezké držení těla a pokud se usmívají a tanec je baví, jsou nádherné.

Jak dlouho trvá jedna lekce orientálního tance a kolik lekcí zahrnuje jeden kurz? Kolik zaplatí zájemce o kurz pro začátečníky?

Já osobně vyučuji lekce v délce trvání 90 minut, tato doba zahrnuje krátké pauzy na oddech a doplnění tekutin. Kurz pro začátečníky v mém studiu zahrnuje deset lekcí, přičemž jedna lekce vyjde při zakoupení permanentky na 120 Kč.

Mnohé tvé žákyně se časem samy staly lektorkami. Za jak dlouho je možné vypracovat se na tuto úroveň? Lze rozpoznat talent již na první hodině?

Talenty se dají rozpoznat po prvních lekcích, ale není to vše. Je také třeba trpělivosti a důslednosti. Všechny mé lektorky si tento post musely zasloužit. Lektorka musí mít odtančeno spoustu hodin, jsou to léta dřiny. Kromě toho, že musí být skvělá tanečnice, je třeba, aby uměla jednat s lidmi, byla příjemná.

Asi jako každý tanec, se i orientální vyvíjí, pronikají do něj moderní prvky. Máš raději původní, klasický orientální tanec nebo ten s modernějšími prvky?

Jak jsem již řekla, orientální tanec má mnoho podob. Věnuji se klasickému orientálnímu tanci i modernějším formám - tzv. orient fusion, což jsou styly, které se míchají s klasickým orientálním tancem. Baví mne i arabskošpanělské tance, tanec se svíčkami, se závojem, hůlkou nebo s křídly.

Pořádáš spoustu večírků a veřejných vystoupení. Na jaké se můžeme těšit příště?

Ano, pravidelně pořádám večírky v Dobré čajovně v Ostravě Zábřehu. Ty se konají přibližně každé dva měsíce. Další by měl být v září. Jsou určeny všem milovníkům orientálního tance, jak tanečnicím, tak i široké veřejnosti. Třetím rokem budu pořádat také Orientální ples v DK Akord - a to 6. března 2010. Veřejných vystoupení se účastním nejčastěji se svou taneční skupinou Rihab. Nejbližší vystoupení máme 25. 7. 2009 v Bohuslavicích na Anetských slavnostech. Takže se přijďte podívat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies