Ostruhy – když vás bolí každý krok

Ostruhy jsou nepříjemné kostní výrustky způsobující přecitlivělost a bolest paty. Může za ně obvykle nepřiměřená zátěž nebo nevhodná obuv. Jak si ale od bolesti pomoci?

Obtisk chodidla v písku

Co je a jak vzniká ostruha patní kosti

Chůze je jedním z nejdůležitějších druhů pohybu člověka. Když vás však bolí každý krok, nastává problém. Ostruha, známá přesněji jako „ostruha patní kosti“, vzniká v oblasti úponů vazů a svalů v důsledku přetížení (dlouhé stání, sport), špatného obutí či vadného postavení nohy nebo jako součást revmatických chorob. Může se utvořit jak na vnější, tak i vnitřní straně paty. Bolest ale přitom nezpůsobuje samotná ostruha, ale ostruhou rozdrážděné měkké tkáně v jejím okolí. Jedná se v podstatě o výrustek na patní kosti.

Nohy a domácí péče

Opravdu je to ostruha

Přítomnost ostruhy se obvykle projevuje bodavou bolestí paty na její plosce, vnitřním nebo horním okraji. Nejbolestivější je po ránu při prvních krůčcích a po větší zátěži, může se ale objevovat i večer a v klidu.

Příčinou bolesti v oblasti paty ale může být i artróza, úraz, zánět či osteoporóza, proto je potřeba podstoupit rentgenové vyšetření – pouze to dokáže potvrdit, že se skutečně o ostruhu jedná.

Ploché nohy - příčiny, správná obuv a rehabilitace

Léčba ostruhy

Ultrazvuk, laser i akustika

Samotnou ostruhu odstranit nelze, je ale možné výrazně snížit bolestivost paty. K léčbě se používá ultrazvuk, laser, magnetoterapie, lokální ozáření rentgenem, tzv. rázové vlny (akustické vlny), v závažnějších případech také obstřiky s kortikoidy či anestetiky, ve zvláště výjimečných i operace spočívající v částečněm protětí přetížených úponů.

OriginalSprávná obuv je základ!

Ať už lékař zvolí jakýkoliv typ léčby, bude zbytečná, pokud nezmírníte přetěžování (dlouhé stání, nepřiměřený sport, obezita) a nebudete mít vhodnou zdravotní obuv s ortopedickou vložkou umožňující odlehčení paty. Ideální je nechat si zhotovit vložky do bot na míru, tedy podle obtisku vašich chodidel. Podpatěnky nestačí, uleví vám jen na chvíli. V úvahu nepřicházejí samozřejmě ani podpatky.

Cvičte a masírujte

Velmi si pomůžete pravidelným protahováním prstů nohou, cvičením posilující nožní klenbu (kroužky nártem, zvedání chodidla směrem k holeni) a masírováním. Příjemné a uvolňující je přejíždění ploskou nohy po ostnatém masážním míčku - stimulovat tak budete nervová zakončení příznivě ovlivňující zdraví celého těla!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies