Ostružiny - chutné a zdravé
Ostružiny mají mimořádně vysoký obsah vitaminu C a šťáva z nich působí na organismus povzbudivě. Obsahují provitamin A, asi 5% cukrů, třísloviny, pektin, vitaminy skupiny B, vitamin C, E a K, vlákninu, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo.Odkud ostružiny pochází?
Ostružiník pochází z Asie a Severní Ameriky. U nás se nejčastěji vyskytuje ostružiník křovitý (Rubus fruticosus), zahrádkáři zase pěstují kultivované odrůdy (např. Thornfree).Plody ostružin se sbírají v srpnu a září.
Účinky ostružin na organismus
- pomáhají při nachlazení a revmatismu
- snižují krevní tlak
- účinkují při ateroskleróze
- posilují imunitní systém
- léčí hemoroidy
- povzbuzují činnost žláz
- snižují nervozitu a stres
- mají protisklerotický a protizánětlivý účinek
- chrání před volnými radikály
- ostružiny vážou měď, čímž snižují nervozitu a neklid
- povzbuzují stěny cév, proto mají preventivní účinek proti žilním chorobám
- čerstvá ostružinová šťáva dodává tělu energii, elán, je plná kyseliny listové a bioflavonoidů a je účinným prostředkem na zvětšenou štítnou žlážu
Diskuze