Otec u porodu – opravdu ho máte chtít?

Přítomnost muže u porodu se v posledních letech stala jakýmsi trendem. Ne pro všechny páry je ale tato zkušenosti přínosná! Zjistěte, zda je váš partner vhodný pro účast na porodu nebo je lepší jej nechat doma.

Muž líbající bříško své ženy

Otec u porodu – pro a proti

Možnosti zúčastnit se porodu u nás využívá až polovina tatínků. Pro rodící ženu je už jen samotná přítomnost někoho, koho zná a má ráda, velkým přínosem. Je zde ale velké plus i pro tatínky - většina mužů vnímá příchod svého potomka jako jedinečný okamžik, díky kterému si ještě více váží své ženy a podle posledních výzkumů je pak také těsnější jeho vztah k dítěti.

Přesto existují i situace, kdy je přínosnější tatínkova nepřítomnost. Ne každý snese pohled na bolest a krev a obrázek rodící partnerky může zůstat v podvědomí a způsobit blok, díky kterému muži přestávají mít chuť na sex.

Stává se také, že se muži cítí hloupě, protože neví, jak partnerce pomoci; nebo se mohou naopak angažovat až přespříliš a partnerku svým počínáním spíše zneklidňovat než uklidňovat. Proto je důležité si i o všem předem promluvit. Partner může ženu držet za ruku, utírat ji pot z těla, případně také dávat napít. Neměl by jí ale říkat, co má dělat, od toho jsou na sále doktoři.

Je váš partner ideální parťák k porodu?

Toužíte, aby se váš partner příchodu dítěte na svět zúčastnil? Chtějte znát jeho pocity. Pozor na to, aby váš drahý nekývnul kvůli nátlaku okolí nebo jen proto, abyste byla šťastná.

Je-li v této otázce rozpačitý, domluvte se na kompromisu – může být přítomen u první doby porodní, na sál už ale půjdete sama. Řešením je také přítomnost duly nebo někoho z rodiny.

Jistou nápovědou, zda se váš muž jako parťák na porodním sále hodí, je to, jak se k vám chová v průběhu celého těhotenství a v případě vaší nemoci. Zajímá jej, jaké změny ve vašem těle probíhají? Nebojí se mluvit o pocitech? Stará se o vás, když onemocníte? Snaží se vás uklidnit, když jste podrážděná? Neomdlévá, když vidí krev? Pak si můžete gratulovat. Máte skvělou psychickou podporu pro váš den D.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies