Otřes mozku

Otřes mozku se řadí mezi nejlehčí formu úrazu hlavy, který je spojený s bezvědomím. Příčinou může být jakákoliv činnost, která zvyšuje riziko lehkého úrazu hlavy, ať už to je sport nebo i lehčí autonehoda.
Muž s rukou ve vlasech

Otřes mozku – příčina

Otřes mozku může vzniknout při jakékoliv činnosti, která zvyšuje riziko lehkého úrazu hlavy. Tento úraz mívají často sportovci (hokejisti, fotbalisti apod.). K nejčastějším příčinám otřesu mozku patří autonehody. Ohroženi jsou také lidé vyšší věkové kategorie, kteří trpí závratěmi a nejistotou při chůzi.

Otřes mozku – příznaky

  • Retrográdní amnézie (výpadek paměti na krátké období)
  • Zvracení
  • Nevolnost

Otřes mozku - bezvědomí

Bezvědomí u otřesu mozku netrvá více než 15 minut a jestliže je delší, jde o vážnější poranění. Významným varovným signálem otřesu mozku je opakované bezvědomí, kdy zraněný po krátké pauze po probuzení zase ztrácí vědomí.

Otřes mozku – první pomoc

Zraněného člověka, který má podezření na otřes mozku, uložte do klidové polohy na zádech a nebo do stabilizované polohy. Je zapotřebí kontrolovat jeho životní funkce (srdeční tep a dýchání) a co nejrychleji zajistit převoz do nemocnice.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies