Nemusíte se bát. Oproti těm müsli vločkám, které si kupujete v obchodě, v ovesných vločkách se nenachází cukr. Navíc mají spoustu dalších výhod. Ovesné vločky se doporučují všem, kteří chtějí pomoci se snížením tělesné váhy.
Výroba ovesných vloček
Výroba je poměrně komplikovaná. Nejprve se musí nasbírat obilky ovsa, ty se pak musí očistit a oloupat a následně musí projít složitým procesem napařování, lisování a sušení. V celých zrnech ovsa, které touto úpravou neprojdou, obsahují ale mnohem více vitamínů a zdraví prospěšných enzymů. Takže byste měli používat i celá zrna. Z nich si můžete připravit nejen chutnou kaši, ale připravíte z nich i karbanátky, přílohy, pomazánky nebo si je nechte a využijte k naklíčení.
Jak prospívají našemu zdraví?
Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, díky které se z našeho organismu odplaví škodlivé látky. Dále obsahují vitamíny, stopové prvky a minerální látky. Najdete v nich železo, zinek, křemík, draslík, vápník, fosfor, mangan a vitamín B a K.
Ovesné vločky pomáhají při potížích s vysokým krevním tlakem, s vysokou hladinou krevního cukru (cukrovka), ale pomohou i při zácpě. Dle odborníků jsou určitou prevencí proti vzniku rakoviny. Jejich obrovskou výhodou je, že nás zasytí na delší dobu a zmírňují i chuť na sladké.
Využití
Každý už určitě někdy slyšel o ovesných vločkách. Věděli jste ale o tom, že si můžete koupit i ovesnou mouku či mléko? Ovesná mouka i mléko se používá stejně jako jejich klasické varianty. Ale nějaký ten rozdíl v nich najdete. Ovesné mléko nezahleňuje náš organismus a ovesná mouka je narozdíl od té pšeničné mnohem zdravější.
Jestli si tedy chcete připravovat ovesné vločky k snídani, můžete si je vylepšit. Nemusíte je zalévat jen vodou, klidně si je zalijte mlékem, ale pokud chcete dodržovat zdravější stravu, raději vyměňte klasické kravské mléko za rýžové, sójové či právě ovesné. Můžete si pak ovesné vločky dochutit ovocem (jablko, hruška, banán, brusinky a jiné) a můžete si na ně nasypat i kousky ořechů. Osladit si je místo cukru můžete medem či skořicí.
Diskuze