Ovesné vločky jsou zdravou stravou třetího tisíciletí a dokáží nás ochránit před nemocemi. Ovesné vločky mají přímý vliv na trávení a chrání vás tak před onemocněním tlustého střeva , před kardiovaskulárními nemocemi, ischemickou chorobou srdeční a také cukrovkou II. typu.
Ovesné vločky se jí od pradávna
Již naši předkové jedli oves v běžné stravě. V minulém století oves zatlačila do pozadí zájmu nabídka dříve nedostupných potravin a obiloviny všeobecně začaly být považovány za jídlo chudých. I když byl oves znám pro své léčivé účinky a vysokou výživovou hodnotu, v posledních letech se na něj bohužel zapomnělo.
Ovesné vločky v zájmu zdraví
V současnosti se z vědeckých a lékářských výzkumů dovídáme, jak moc jsou potraviny z ovesných vloček zdravé a na kolik funkcí v těle mají pozitivní vliv.
A proč ovesné vločky jíst?
Oves obsahuje rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev (podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě).
Rozpustná vláknina navíc na sebe váže LDL ("zlý") cholesterol a zamezuje kolísání cukru v krvi (prevence cukrovky II. typu a obezity).
Ovesné vločky mají skvělou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů - jsou výbornou složkou stravy pro sportovce, těžce pracující a vynechat by je neměli ani děti, dospívající a těhotné ženy.
Diskuze