Ovulace - zvyšte své šance na otěhotnění

Otěhotnit se někdy zadaří hned na první pokus a jiným to bohužel nejde ani po dlouhém snažení. Přestože se o to snažíme sebevíc a měříme si bazální teplotu, provádíme ovulační testy, tak pořád nic.

Ovulace - zvyšte své šance na otěhotnění

 

Nezáleží na tom, jak moc toužíte po dítěti. Neměla byste to nijak uspěchat a rozhodně není dobré, aby se ze sexu stala nějaká povinnost. Odborníci tvrdí, že pokud se snažíte již déle než rok, měli byste to prokonzultovat s lékařem. Ovšem měli byste vědět, že po vysazení antikoncepce to někdy tělu trvá, než se dá zase do formy, takže se to může trochu protáhnout.

 

  • Snažíte se úpěnlivě o miminko?

 

Pak byste měli trochu zvolnit a připomenout si, že nejde jen o měření teploty, zkoumání hlenu, čípku či dalších tělesných projevů. Užívejte si ten pocit, kdy už se s partnerem nemusíte starat o ochranu. Nepřidělávejte si zbytečné starosti, že jste ještě zatím neměla štěstí. Však se toho dočkáte.

 

Je to sice těžký boj, trefit se do šibeničního termínu ovulace, ale není to nemožné. Nestresujte se, uvolněte se a nesnažte se za každou cenu. Pak to totiž připomíná spíše nějakou urputnou špionážní akci. Sex byste nikdy neměli provádět jen tak na povel. Nechcete si přece sex znechutit. Nezapomínejte na to.

 

  • Ovulace

 

Tímto termínem se označuje období, které se nachází přibližně v polovině menstruačního cyklu, přičemž dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Je to asi 13. nebo 14. den po začátku menstruačního cyklu. Uvolněné vajíčko je připraveno k oplodnění, avšak k tomu by mělo dojít do 24 hodin, jinak vajíčko odumře.

 

  • Podle čeho poznáte, že vám začala ovulace?

 

K měření bazální teploty použijte vlastní teploměr (nejlépe digitální), který však ponecháte výhradně k tomuto způsobu měření. Provádí se v pochvě, v konečníku nebo v ústech. Měli byste se měřit každý den ve stejnou dobu, pokud možno. Po menstruaci budete mít nižší hodnoty, důležité však jsou ty, které naskočí znatelně výš. Jenže ovulace mohla nastat den před naměřením, proto už pak může být pozdě.

 

Na zjištění ovulace existují v dnešní době i kapesní testy, které slibují až 99% spolehlivost. Můžete to ale také odpozorovat podle konzistence svého děložního hlenu. Jakmile je hustý, pak máte pravděpodobně období neplodných dnů, protože hustý hlen zabraňuje spermiím v pohybu. Kdežto v plodných dnech by se měl u vás projevit řídký a bezbarvý hlen. Může se vám zdát, že vám uniklo trochu moči.

 

  • Plodné a neplodné dny

 

Neměli byste se při plánování miminka příliš spoléhat na výpočet plodných a neplodných dnů. Ale většinou platí, že plodné dny bývají 3 dny před a 3 dny po ovulaci. Je to nejvyšší pravděpodobnost, že otěhotníte. Mnoho z nás však mívá nepravidelnou menstruaci nebo brala několik let antikoncepci, což se na těle svým způsobem podepíše.

 

Pak může být odhad nepřesný. Proto si především užívejte a pravidelně se se svým partnerem milujte. Pokud čekáte, že když si užijete jednou do měsíce, tak se vám zadaří, tak se mýlíte. Může se vám to povést, ale čím častěji budete mít sex, tím samozřejmě lépe.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies