Příčina pálení žáhy
Příčinou nepříjemné dlouhotrvající bolesti je ochabnutí svěracího svalu žaludku, nazývaného vrátník. Za normálních okolností funguje vrátník jako zpětný ventil - nechává sklouznot rozžvýkané jídlo do žaludku a pak ho shora uzavírá. U pálení žáhy však tento svalový kroužek netěsní tak, jak by měl. V důsledku toho část potravinové kaše společně s agresivními žaludečními kyselinami pronikne zpátky do jícnu a tam vyvolá bolesti.Je pálení žáhy neškodné?
Pálení žáhy rozhodně neškodné není. Neustálé útoky agresivní kyseliny, která rozleptává citlivou sliznici v jícnu, mohou časem vézt až ke vzniku vředů a následně způsobit až rakovinu jícnu.Pokud se tyto obtíže dostavují jen krátkodobě (např. v těhotenství, po požití tučných jídel) žádných škod se obávat nemusíme. Pouze vyloučíme potraviny, které nám pálení žáhy způsobují.
Nová metoda vyšetření při pálení žáhy
V zahraničí se již nyní provádí zákrok, který umožňuje přesnou diagnózu netěsnosti vrátníku. Do jícnu je vsazen miniaturní elektronický čip. Zákrok se provádí ambulantně. Klient pak normálně jí a pije to, na co je zvyklý. Po dobu 48 hodin snímá mikropočítač všechna důležitá data. Hlavně jak často a jak dlouho zůstává kyselina v jícnu. V průběhu těchto dvou dnů získá lékař spoustu podkladů pro zjištění důvodu vzniku pálení žáhy a podle toho zvolí nejefektivnější terapii. Čip se nemusí odstraňovat, protože se po čtyřech dnech stráví a přirozenou cestou vyloučí z těla.Léky, zastavující pálení žáhy
Moderní léky obsahují tzv. hydrotalcit, který neutralizuje žaludeční kyseliny a napravuje poškozené buňky v žaludeční sliznici. Lékař vám může předepsat také léky na omezení tvorby kyselin v žaludku, ty jsou pouze na předpis.Jak předcházet pálení žáhy
- Pro zlepšení potíží spěte s lehce zvednutou horní polovinou těla
- Nepijte nápoje jako pivo, víno, různé destiláty, raději si dejte čaj z meduňky
- Večer jezte pouze lehce stravitelná jídla
- Káva je pro pálení žáhy silným dráždidlem a totéž platí pro nikotin a alkohol
Diskuze