Pálení žáhy - co pomáhá?

Pálení žáhy se odborně označuje jako pyróza a většinou se projeví až u 10 % obyvatelstva. Navíc  44 % lidí potrápí minimálně 1x měsíčně. Pálení žáhy zažívají i těhotné ženy. Co na to pálení zabírá? 

Pálení žáhy - co pomáhá?

 

Mohou za to agresivní kyseliny v žaludku

 

Mnoho z nás má svěrač mezi žaludkem a jícnem bohužel oslabený. Jedná se o kruhovitý sval, na kterém závisí rychlost průchodu potravy. U některých lidí je reflux častější, neboť produkují větší množství žaludečních kyselin a bohužel je příčina neznámá.

 

Pálení žáhy nastává, když se částečně natrávená potrava spolu s žaludečními kyselinami vrací zpět do jícnu. Tento jev se odborně označuje jako reflux. Pocit pálení se rozprostírá za hrudní kostí a může zasahovat až do krku.

 

Někdy se reflux může projevit i jinak tzv. regurgitací. To znamená, že obsah žaludku či jídla může zatékat nejen do jícnu, ale dokonce i do úst. S tím mohou být spojeny i další, vedlejší projevy - slinění, říhání zvracení, bolesti břicha (horní části) či problémy s polykáním.

 

Jestliže se reflux objevuje častěji, pravděpodobně se jedná o patologický reflux či refluxní onemocnění jícnu a měli byste tedy navštívit svého lékaře. Patologický reflux bývá často spojován s hektickým stylem života, špatným stravováním, nezdravými životními návyky a samozřejmě tu určitou roli hraje i míra stresu ve vašem životě.

 

 

Jak se vyhnout pálení žáhy? Základem je prevence

 

Abyste předešli problémům s pálením žáhy, neměli byste pít příliš mnoho alkoholu, kouření k tomu také přispívá a nadváha může být také příčinou. Nejlépe se tedy před pyrózou můžete bránit změnou životního stylu a změnou jídelníčku. Pálení žáhy může vyvolat i nošení těžkých předmětů, spaní na břiše či práce v předklonu.

 

 

Co by mělo pálení žáhy zmírnit?

 

  • Vsaďte na bylinné čaje ideálně z kopretiny řimbaby či máty.
  • Kefír je považován za přírodní antacidum, což znamená, že pomáhá snižovat nadměrnou kyselost žaludku, která může za pálení žáhy.
  • Zázvorový čaj vám také pomůže. Je to skvělá první pomoc proti pálení žáhy, stejně jako jedlá soda.
  • Med je také šikovným pomocníkem. Zmírňuje bolest a pocity pálení a navíc kolem sliznice jícnu vytvoří ochranný obal, jenž pomůže blokovat působení žaludečních kyselin.

 

 

Které potraviny byste (ne)měli jíst, pokud vás pálí žáha?

 

Určitě byste měli omezit množství tučných a sladkých potravin. Čerstvé pečivo, cibuli a česnek také vynechte, neboť by váš jícen podráždili ještě víc. Také omezte pití alkoholických nápojů, kávy a snažte se nepoužívat tolik koření. Neprospějí vám ani slazené či sycené nápoje s bublinkami a ani rajčata nebo citrusové plody.

 

Jezte raději potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Do těchto potravin řadíme kukuřici, rýži, kořenovou zeleninu, rostlinné oleje, jogurt, listovou zeleninu, kefír a také zeleninu oranžové barvy, kam patří třeba mrkev či dýně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies