Mohou za to agresivní kyseliny v žaludku
Mnoho z nás má svěrač mezi žaludkem a jícnem bohužel oslabený. Jedná se o kruhovitý sval, na kterém závisí rychlost průchodu potravy. U některých lidí je reflux častější, neboť produkují větší množství žaludečních kyselin a bohužel je příčina neznámá.
Pálení žáhy nastává, když se částečně natrávená potrava spolu s žaludečními kyselinami vrací zpět do jícnu. Tento jev se odborně označuje jako reflux. Pocit pálení se rozprostírá za hrudní kostí a může zasahovat až do krku.
Někdy se reflux může projevit i jinak tzv. regurgitací. To znamená, že obsah žaludku či jídla může zatékat nejen do jícnu, ale dokonce i do úst. S tím mohou být spojeny i další, vedlejší projevy - slinění, říhání zvracení, bolesti břicha (horní části) či problémy s polykáním.
Jestliže se reflux objevuje častěji, pravděpodobně se jedná o patologický reflux či refluxní onemocnění jícnu a měli byste tedy navštívit svého lékaře. Patologický reflux bývá často spojován s hektickým stylem života, špatným stravováním, nezdravými životními návyky a samozřejmě tu určitou roli hraje i míra stresu ve vašem životě.
Jak se vyhnout pálení žáhy? Základem je prevence
Abyste předešli problémům s pálením žáhy, neměli byste pít příliš mnoho alkoholu, kouření k tomu také přispívá a nadváha může být také příčinou. Nejlépe se tedy před pyrózou můžete bránit změnou životního stylu a změnou jídelníčku. Pálení žáhy může vyvolat i nošení těžkých předmětů, spaní na břiše či práce v předklonu.
Co by mělo pálení žáhy zmírnit?
- Vsaďte na bylinné čaje ideálně z kopretiny řimbaby či máty.
- Kefír je považován za přírodní antacidum, což znamená, že pomáhá snižovat nadměrnou kyselost žaludku, která může za pálení žáhy.
- Zázvorový čaj vám také pomůže. Je to skvělá první pomoc proti pálení žáhy, stejně jako jedlá soda.
- Med je také šikovným pomocníkem. Zmírňuje bolest a pocity pálení a navíc kolem sliznice jícnu vytvoří ochranný obal, jenž pomůže blokovat působení žaludečních kyselin.
Které potraviny byste (ne)měli jíst, pokud vás pálí žáha?
Určitě byste měli omezit množství tučných a sladkých potravin. Čerstvé pečivo, cibuli a česnek také vynechte, neboť by váš jícen podráždili ještě víc. Také omezte pití alkoholických nápojů, kávy a snažte se nepoužívat tolik koření. Neprospějí vám ani slazené či sycené nápoje s bublinkami a ani rajčata nebo citrusové plody.
Jezte raději potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Do těchto potravin řadíme kukuřici, rýži, kořenovou zeleninu, rostlinné oleje, jogurt, listovou zeleninu, kefír a také zeleninu oranžové barvy, kam patří třeba mrkev či dýně.
Diskuze