Pandán - Pandanus veitchii

Pandán (Pandanus vetchii) je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou, kterou pěstujeme ve svých domácnostech. Ke svému růstu potřebuje pandán mnoho místa, protože roste velmi rychle.
Pokojová rostlina pandán

Pandán - Pandanus veitchii

Ve své domovině roste pandán jako strom, v bytě dorůstá rostlina výšky až 2 m. Roste velice rychle, proto potřebuje dostatek místa. Doma, v tropických oblastech Afriky, Indie, Austrálie a na ostrovech Tichého oceánu, se pandánu říká "putující strom", protože starší rostliny vypouští dlouhé vzdušné kořeny, kterými se opírají o zem.

Umístění

Rostlina vyžaduje velmi světlé a slunné místo. Pandán má rád světlé stanoviště s jasným a rozptýleným nebo přímým slunečním zářením.

Teplota

Pandán dává přednost místnostem s teplotou kolem 20°C, zimní minimum pro pěstování je 16°C.

Zálivka

V létě a na jaře je zálivka mírná. Půda musí mezi jednotlivými zálivkami proschnout, to znamená, že je v létě zaléváme každý druhý den, od podzimu dvakrát týdně. Pandán špatně snáší přebytek vody, a to zejména v zimě, kdy má období vegetačního klidu.

Hnojení

Hnojení provádíme tekutým hnojivem pro pokojové rostliny (od března do srpna). Hnojíme 1x za 14 dní.

Vzdušná vlhkost

Rostlinu pravidelně rosíme, i když suchý vzduch snáší pandán dobře.Zvýšená vzdušná vlhkost rostlině prospívá. Přílišné sucho způsobuje zasychání konců listů.

Přesazování

Mladé rostliny přesazujeme každý rok na jaře, dospělé po dvou letech.

Substrát

Substrát pro pěstování pandánu by měl obsahovat 1 díl drnovky, 1 díl listovky, 1 díl rašelinového substrátu, 1 díl humusu, 1 díl písku. Nutností je dobrá drenáž.

Množení

Pandán rozmnožujeme dceřinými listovými růžicemi o velikosti 10 až 12 cm. Zakořeňují poměrně obtížně, proto použijeme při zakořeňování stimulátor pro tvorbu kořenů.

Choroby a škůdci

Choroby a škůdci se u pandánu vyskytují je velmi vzácně. Rostlina je citlivá na chlad a sucho. Na tmavém stanovišti rostlina ztrácí bílé pruhy.

Druhy pandánu

Pandanus sanderi (žluté podélné proužky na listech)
●Pandanus veitchii (bílé podélné proužky na listech)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies