Paní na hlídání - jak si vybrat tu nejlepší?

Začínáte si budovat kariéru či pracujete někde, kde vás to baví? Nemůžete si dovolit zůstat s dětmi doma na rodičovské dovolené? Platí to i v případě, že máte více dětí a nějak to už sami nezvládáte. Na co byste si při výběru měli dát pozor?

Žena zapínající dítě do autosedačky

 

Většina žen by ráda zůstala se svými dětmi doma, ale bez práce nejsou koláče. No místo těch koláčů by mělo být spíše “peníze”. V dnešní době se prostě bez peněz neobejdeme. A pokud chce mít žena i nějakou kariéru, je to mnohdy přímo nemožné skloubit. Všichni by měli respektovat rozhodnutí žen, jak si chtějí vést svůj život. Je to jejich život a nikdo by jim neměl říkat, co smějí a co ne. Ale bohužel svět tyto ženy zpravidla vidí, jako neschopné matky, které nechtějí vychovávat své vlastní děti. Což v mnoha případech není pravda.

 

Nejprve si ujasněte, co všechno budete po paní na hlídání potřebovat. Můžete chtít, aby je vodila do školy a zase je tam později vyzvedávala, nebo aby dohlížela na splnění domácích a školních povinností. Dá se také domluvit, že se vám doma bude starat i o vaření. Záleží už jen na vás a na dotyčné chůvě, jak a na čem se domluvíte. Ovšem počítejte s tím, že cena za hlídání většinou stojí mezi 100 - 160 Kč na hodinu. A jestli budete chtít nějaké služby, které si dohodnete později navíc, tak si ještě připlatíte. Můžete si platit i více osob. Chůva vám může pohlídat dítě i v době, kdy onemocní.

 

Kde hledat? A jak vybrat oddanou a důvěryhodnou chůvu?

 

Můžete zkusit chůvy, které vám doporučí rodina či přátelé. Pokud byste raději někoho cizího, můžete hledat přes agentury nebo si podejte inzerát. Nikdo vám přesně neřekne, jak na to. Dejte na své pocity a zdravý rozum. Vaše první setkání by mělo proběhnout u vás doma, ale záleží na vás. Třeba vám bude více vyhovovat sejít se mimo domov, abyste nejdříve snížili počet kandidátek. Jakmile při nějaké další schůzce bude již s vámi a vaším dítětem či dětmi, tak si všímejte, jak se k němu chová. Jestliže díte pláče a ona se na něj znechuceně či otráveně podívá, pak asi nebude tou pravou volbou. Měla by se snažit o navázání přátelství s dítětem.

 

Vás by se měla vyptávat na to, co má rádo, co ho rozzlobí, jaké má koníčky a na spoustu dalších věcí. Oceňte hlavně vynalézavost chůvy. Když se vaše dítko stydí, umí ho přivést k řeči maňáskem? Nebo když se rozpláče, zazpívá mu písničku na uklidněnou? Taková by chůva měla být. Měla by se umět vcítit do pocitů dítěte a přizpůsobit se jakékoliv situaci. Samozřejmě byste ji měla sdělit své požadavky a vymezit hranice, které by neměla překračovat. Než si dítě i vy na chůvu zvyknete, tak byste měli začínat kratšími intervaly hlídání.

 

Na co si dát pozor?

 

Zeptejte se na její vzdělání, ale i když bude mít diplom, neznamená to, že je hodná a bude mít krásný vztah k dětem. Zeptejte se jí i na její předchozí zaměstnání a zkušenosti. Také se zajímejte o její rodinný stav a kde bydlí. Raději si údaje opište z občanského průkazu. Nikdy nevíte, co se vám všechno může přihodit a kdy se vám to bude hodit.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies