Pečeme vánočku

Štědrý den se opravdu blíží velice rychle, možná by bylo fajn oprášit nějaký ten recept na domácí vánočku. Pokud ji budete letos dělat poprvé, určitě se vám naše rady budou hodit. Tak pojďme na to, ať máte Vánoce se vším všudy, tedy i s domácí vánočkou.

Nakrájená vánočka na talíři

Jen si představte, jak krásně voní vanilkou, mandlemi a co teprve jak se bude rozplývat na jazyku. To se s koupenou vánočkou nedá vůbec srovnávat. Ani na vašem svátečním stole by neměla chybět. Možná i vy střežíte rodinný recept na pravou českou domácí vánočku, který předáváte z generace na generaci. Udělejte si trochu času a rozhodně se do pečení dejte.

Připravte si suroviny

Na pravou českou vánočku budete potřebovat 350 ml mléka, 42 g droždí, 700 g polohrubé mouky, 150 g krupicového cukru, 150 g moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, 150 g másla, tři žloutky, citronovou kůru, strouhaný muškátový oříšek a sůl. Na ozdobu vánočky si přichystejte mandle, rozinky, rum, ořechy, a vejce.

ookaboo.comJak na to

Nejdříve přijde na řadu kvásek. Vezměte 100 ml vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí, nasypte jednu lžíci krupicového cukru, dvě lžíce polohrubé mouky a počkejte asi 20 minut, než kvásek vzejde.

Mezitím prosejte zbytek mouky do velké mísy, přidejte moučkový a vanilkový cukr, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo, žloutky, muškátový oříšek a nakonec přidejte kvásek. Všechny suroviny míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto, nesmí lepit a mělo by tvořit pěkné bublinky. Pokud máte hotovo, překryjte mísu čistou utěrkou a nechte kynout aspoň hodinu a půl. Otestujte, zda vám těsto dobře vykynulo, tak že do něj zaboříte prst. Jestli se dolíček rychle vrátí zpět, tak je to ono.

Těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte jej na devět stejných dílů, ze kterých vytvarujete stejně dlouhé válečky. Začněte plést první patro vánočky ze čtyř válečků. Naskládejte si je vedle sebe a splétejte je od prostředku. První váleček zprava dejte přes druhý zprava, druhý zleva přeložte přes první zprava. Pak první zleva zasuňte pod první zprava, stejně jako na začátku. Postup opakujte i z druhé strany. Klidně si to prvně natrénujte třeba na plastelíně, ať vám to jde od ruky. Základnu máte hotovou a můžete ji položit na plech, klidně ji potřete máslem, aby pěkně voněla.

Na další patro nachystejte tři válečky a upleťte klasický cop, poslední patro pak zapleťte ze dvou válečků. Základnu, kterou už máte na plechu, trochu zploštěte, aby byla co nejširší. Nasypte na základnu rozinky namočené v rumu, mandle a ořechy. Pak položte cop ze třech válečků, trochu je přimáčkněte k základně, posypte opět rozinkami a mandlemi. Nahoru patří pletenec ze dvou válečků. Vánočku nechce ještě asi půl hodiny kynout. Nakonec vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte rozinkami, mandlemi a ořechy. Aby pěkně v troubě držela, zpevněte ji špejlemi.

Vložte vánočku do trouby vyhřáté na 180 C˚ a pečte 45 až 60 minut. Pokud se vám zdá, že během chvíle je už vánočka dostatečně zlatá, překryjte ji pečícím papírem nebo alobalem, aby se nepřepalovala.

Základem povedené vánočky jsou kvalitní suroviny, hlavně pak mouka a droždí. A jeden tip na závěr, vánočku upečte pár dní dopředu a nechte pak v lednici nebo v chladné místnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies