Pijavky očišťují krev

Pijavky se přisají pevně na kůži a sají krev tekoucí z ranky a po nasycení samy odpadnou. Takto se dá zjednodušeně popsat metoda očišťování krve, pro mnohé možná příliš drastickou cestou, pijavicemi.
Injekční stříkačky

Je léčba pomocí pijavic bezpečná?

Léčba pomocí lékařských pijavek patří k metodám očišťování a odstraňování krve. Při aplikaci se přikládá několik pijavek na kůži pacienta, pevně se přisají a sají krev. Když jsou úplně nasáté, samy odpadnou. Proces trvá kolem 30 minut. Odpadlé pijavice jsou pak usmrceny v roztoku alkoholu nebo octu.

Pijavka lékařská je kroužkovitý červ

Pijavky patří do rodu kroužkovitých červů a jsou pěstovány výhradně pro medicínské účely. Jsou až 15 cm dlouhé a na spodní části těla mají kulaté přísavné místo. Přísavná miska slouží pouze k přidržování a krev nemusí prakticky vůbec sát.

Sekret pijavek - hirudin

Pijavky vylučují sekret, který obsahuje látku hirudin (bílkovinu snižující srážlivost krve). Hirudin působí ještě dlouho potom, co pijavka odpadne a z rány vytéká krev ještě dalších osm hodin.

Přikládání pijavek pro aktivaci organismu

Léčebný efekt přikládáním pijavek záleží v cílené ztrátě určitého množství krve a snížení její srážlivost na přesně určeném místě.
Léčba pijavkami působí i protisrážlivě a snižuje pohotovost krve k tvorbě trombů. V popředí léčivých účinků je aktivace imunitních sil organismu.

Oblast použití pijavic

  • záněty žil, křečové žíly
  • trombózy
  • zánětlivé procesy
  • posílení obrannyschopnosti organismu
  • hojení transplantátů

Je třeba se pijavek bát?

Po nasátí a odpadnutí pijavky se rána kryje sterilním čtvercem mulu nebo tamponem. Až po ustání krvácení se přikládá obvaz a po dvou až třech dnech jsou ranky zhojeny.
Léčba se opakuje v odstupu dvou až tří dnů.
Přisáté pijavky jako pacient sice ucítíte, ale jejich sání nevyvolává žádné skutečné bolesti. Nehrozí ani přenos nemocí.

V české přírodě pijavka lékařská (jak zní správný biologický název) téměř vymizela. V zahraničí se pijavice pro lékařské účely pěstují na speciálních farmách.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies