Pilates

Metoda Pilates má prvky klasického cvičení i východních cvičebních systémů.Pro člověka, který Pilates nezkusil na vlastním těle to zní neuvěřitelně,ale po 10 lekcích rozdíl ucítíte, po 20 lekcích rozdíl uvidíte a po 30 si zlepšení všimne i okolí.

Žena protahující si nohu

Jak vzniklo Pilates?

Pilates je metoda cvičení, kterou vyvinul Joseph Hubertus Pilates před více než 100 lety. Ispiroval se ve starých kulturách, studoval východní a západní formy cvičení, včetně jógy.V roce 1926 otevřel svoje první Pilates studio v New Yorku. Podporoval fyzickou harmonii a rovnováhu těla pomocí kontroly dýchaní a ohebnosti.

Základní informace o metodě Pilates

Cílem metody Pilates je propojení a vědomá souhra těla a mysli. Joseph Pilates chtěl využít mysl k lepšímu pochopení vlastního těla. Cvičení rozvíjí rovnováhu, sílu, koordinaci, flexibilitu a dýchání. Propracovává zádové, břišní a hýžďové svalstvo - svaly jako základ správného držení těla.

Účelem je posílení centra – jádra těla tzv. „Gürtel“, nebo „Power house”. Celkově vypracovává dlouhé, štíhlé svaly. S důrazem na správné dýchání okysličuje svaly a podporuje cirkulaci krve. Pilates nevyčerpává, spíše dodává energii.

Metoda Pilates nepoužívá nespočetná opakování až do únavy svalů, naopak vytváří podpůrný systém pomocí pozvolného vypracování jednotlivých svalových skupin s cílem dosažení harmonického celku. Pohybové sekvence jsou v každém programu promyšleně vypracovány tak, aby odbouraly špatné návyky a nenásilnou formou posílily celé tělo a jeho držení. Důraz se klade na postupný rozvoj uvědomování si tělesného pohybu a charakteristická pro metodu je přesnost provedení jednotlivých pohybů každého cviku. Proto mohou mít mnohdy i nepatrné pohyby výrazně prospěšný účinek. Po bližším seznámení s metodou se ukáže, že tento systém je tak účinný právě díky koncentraci na každý pohyb.

Pro koho je metoda Pilates vhodná

Pilates je velmi univerzální. Může zaujmout jak širokou vrstvu veřejnosti, tak i sportovce, tanečníky aj. Matwork - cvičení na zemi, neklade nároky na věk, trénovanost ani prostor. Díky různým stupňům náročnosti lze metodu Pilates aplikovat jak na začátečníky, tak na zdatnější jedince. Matwork, jak již z názvu vyplývá (mat-podložka), se provádí v nízkých polohách na podložce, tzn. v lehu na zádech, lehu na bocích a břiše.

Cvičí se sestavy cviků a mají přesně daný sled i počet opakování. Účelem dané sestavy je vždy posilování nebo protahování konkrétní svalové skupiny. Jednotlivé cviky mají fázi posilovací i protahovací, s ohledem na to, které svaly či svalové skupiny je žádoucí a účelné protáhnout, posílit či obojí.

S metodou Pilates se rychle a efektivně daří obnovit svalovou sílu a pohyblivost po různých zlomeninách a úrazech svalů. V zahraničí je metoda Pilates hojně využívána v rehabilitačních centrech a u nás v ČR tato metoda v současnosti prožívá bouřlivý rozmach.

Navíc je ke cvičení potřeba pouze pohodlný sportovní oděv bez cvičební obuvi a chuť začít.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies