Pitný režim

Dostatečné doplnění tekutin představuje velmi důležitý faktor zdravého metabolismu. Pokud chceme shodit přebytečné kilogramy, je třeba se zaměřit nejen na vyváženou stravu, ale i příjem tekutin.
Plastová láhev plná vody
Pravidelná strava pomáhá tělu startovat metabolismus a dovolí tělu, aby energií přestalo šetřit.
Tato vlastnost je využívána jak při hubnutí, tak v tréninku objemovém.
Svalová buňka se z většiny skládá právě z vody a jak může fungovat, když nemá to nejzákladnější, co pro svou stavbu potřebuje? Pitný režim pomůže nastartovat váš metabolismus a zrychlení se může pohybovat až v desítkách procent!

Co zařadit do pitného režimu

Samozřejmě není jedno, co pijeme.

Nasycené nápoje

Hlavně u dětí se velké oblibě těší různé sladké nápoje tohoto typu. Tekutiny to samozřejmě jsou, ale nežádané. Energii nasyceného nápoje je třeba připočítat k příjmu energie ze stravy. Ve snaze shodit nějaké ty kilogramy vám nepomohou, spíše naopak. Nasycený nápoj je vlastně voda, hodně cukru a různé umělé přísady, které dodávají nápoji barvu, chuť a vůni. Najdou se sice nápoje obsahující i vitamíny, ale nic to nemění na obsahu kalorií.

Džusy (přírodní ovocné šťávy)

Džusy jsou na tom o poznání lépe. Jsou to přírodní šťávy, ale také si musíme dát pozor při jejich výběru. V nabídce najdete stoprocentní džusy, ale také "ovocné nápoje", které nemusí obsahovat více než dvacet procent "přírodního" podílu. Zbytek tvoří cukr a voda. Ani pravidelné pití stoprocentních džusů nelze doporučit, obsahují spoustu kalorií ( i když ve zdravější podobě než tomu bylo u sycených vod). Doporučuje se džusy ředit nejlépe poměrem 1:1. Pokud si připravujete džusy doma (z čerstvě vymačkaných citrusových plodů) nepřehánějte to s častostí. Občas si samozřejmě můžete tuto pochoutku dopřát, ale organismus to zakyseluje a v extrémních případech si můžete vyvolat na citrusy alergii.

Alkohol

Při hubnutí na alkohol raději zapomeňte. Alkohol představuje zdroj prázdných kalorií. Znamená to, že kromě velkého množství energie, nic nezískáte - žádné vitamíny, minerály atd. Jedinou výjimkou je vitamin B obsažený v pivu. Jeho koncentrace je však relativně nízká.

Čaj

Černý čaj může být zátěží pro vaše srdce, taktéž je močopudný, proto pro vás nemusí být vůbec ideální.
Lépe je na tom čaj zelený. Jeho konzumace dokáže během dne zvýšit energetický výdej.

Mléko

O mléku se toho napsalo již hodně. Někteří odborníci tvrdí, že je mléko zdravé a důležitou součástí jídelníčku. Jiní zase tvrdí, že mléko organismus zahleňuje. Pokud se rozhodnete mléko pít, zvolte nízkotučné. Rozdíl v obsahu tuku v porovnání s plnotučným a polotučným mlékem není zanedbatelný.

Čistá a minerální voda

Největší zastoupení v pitném režimu by měla mít čistá voda. I zde lze však nalézt rozdíly.
Minerální vody pomáhají doplnit tělu potřebné minerály a stopové prvky. Doporučuje se je střídat, protože nadměrné množství některých minerálů může organismus zbytečně zatěžovat.
Vhodné jsou minerální vody s nižší nebo střední úrovní těchto látek.
Například množství sodíku (Na) by mělo být nižší než 100-130 mg/l. Draslík (K) by měl být naopak vyšší než 4,5 mg/l. Jeho dostatek spolu s dostatkem tekutin dokáže předcházet vzniku křečí u sportovců.
Voda s nizkým obsahem minerálů může být rovněž nevhodná jako voda vysokomineralizovaná.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies