Pivo - pití piva a jeho účinky

Pivo je nápoj, který je zdravější než voda, ale jen pokud se nepije v nadměrném množství. Obsahuje mnoho vitamínů (vitamín B, kyselina listová aj.), minerálů a dalších látek, působících pozitivně na lidský organismus.
Sklenice plná piva

Kolik obsahuje pivo alkoholu?

V České republice se nejvíce konzumuje pivo 10° a 12°. Mnozí si myslí, že 1o označuje množství alkoholu, ale přitom označuje procento zkvašeného cukru. Teď Vás, ale asi zajímá, kolik teda pivo obsahuje toho alkoholu. Přibližná úměra je 1° je roven 0,35% alkoholu.

Energetická hodnota piva

  • 10° světlé – 1510 kJ
  • 12° světlé – 1850 kJ
  • Dia pivo – 1670 kJ

Pivo je zdravější než jiné druhy alkoholu

Pivo obsahuje 92% vody a látky, které působí pozitivně na lidský organismus. Tyto látky příznivě působí na výměnu tuků a cukrů v krvi, usměrňují krevní tlak, snižují obsah cholesterolu, omezují nadměrnou tvorbu inzulínu. Taky obsahuje antioxidanty, které snižují riziko rakoviny a zvyšují tělesnou odolnost. Pivo podporuje vylučování moči.

Škodlivé složky piva

Nejškodlivější složkou piva je alkohol, ten je ale v pivě obsažen jen ve velmi malé koncentraci. Jeho nadměrné pití však může poškozovat játra, ledviny a způsobit odumírání mozkových buněk. Ale riziko těchto problémů je ze všech alkoholických nápojů u piva nejnižší.

Pivo a hormon štěstí

Je prokázáno, že pivo zvyšuje produkci tzv. hormonu štěstí (serotoninu). Ten hraje velkou roli v náladách lidí (radost, sen, sexuální chování, úzkost i bolest). Pivo má také uklidňující účinky a před spaním působí jako přirozené sedativum.

Pivo a tloustnutí

Pivo způsobuje chuť k jídlu, což má za následek vyšší příjem potravin, který může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti. To znamená, že po samotném pivu se netloustne, ale po nadměrném požívání ostatních potravin však ano.

Pití piva v České republice

Češi se v pití piva řadí na přední příčky ve světě. Pivo pijeme tedy požehnaně. Jeden Čech vypije průměrně 320 piv za rok.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies